Sezonowe rarytasy przejmują kuchnie! Przepis na knedle z truskawkami jest bezkonkurencyjny, a słodki obiad to w rzeczywistości przysłowiowa bułka z masłem. Klasykę warto jednak nieco podrasować - istotne jest zastawienie i estetycznej podanie.
Knedle ze śliwkami, które niemalże rozpływają się w ustach
Knedle ze śliwkami to prawdziwy rarytas i jednocześnie smak, który kojarzymy z dzieciństwem. Jeśli zatem marzysz o domowych kluchach, sięgnij po naszą sprawdzoną recepturę, która pochodzi ze starej książki kucharskiej. Babcina metoda zachwyci mnie na wyraz. Wystarczy zadbać o dobrą bazę, jaką jest ciasto i soczyste, a także dosyć esencjonalne dla truskawki.
Połączenie ciasta z ziemniaków z sezonowymi owocami to prawdziwa klasyka, która wiele osób pamięta z beztroskich lat. Jeśli jednak ciasto jest nieodpowiednio przygotowane, to możemy zapomnieć o letniej perfekcji. Tutaj zawinić mogą ziemniaki, dlatego najlepiej sięgnąć po bulwy typu C - są najbardziej sypkie i zwarte, dzięki czemu ładnie będą pracować, ciasto się nie rozkleiły, a smak wyjdzie po mistrzowsku!
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych
Przepis na knedle ze śliwkami - kluchy idealnie na każdą porę
Składniki:
- 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków,
- wydrylowane śliwki,
- 2 średnie jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 400 g truskawek,
- cukier puder,
- masło,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu bulw należy je przecisnąć przez praskę lub starannie utłuc i zmielić w maszynce.
- Ziemniaczaną masę przełóż do dużej miski.
- Wskazówki - dla lepszego smaku śliwki można posypać cukrem lub cynamonem.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, żółtko oraz masło. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę - stopniowo dodawaj mąkę. Ponownie zagniatamy i formujemy kulę.
- Z tak przygotowanego ciasta odrywaj kawałeczki.
- Każdą porcję z osobna, spłaszcz w dłoniach, nakładaj owoce, formujemy kulkę z nadmiaru ciasta. Czynność powtarzamy, aż składniki się skończą.
- Gotuj wodę z niewielkim dodatkiem soli. Knedle wrzuć partiami i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. Smacznego!