Kultowe knedle ze śliwkami to obiad na piątkę z plusem. Kluchy z owocowym akcentem lubią te dodatki

Wśród tradycyjnych dań mącznych i domowej roboty kluch nie może zabraknąć miejsca na knedle ze śliwkami. Obłędne ziemniaczane kule skrywające owocowy akcent, smakują wybornie za każdym razem. Sekretem są jednak złote proporcje i słodkie dodatki.

Sezonowe rarytasy przejmują kuchnie! Przepis na knedle z truskawkami jest bezkonkurencyjny, a słodki obiad to w rzeczywistości przysłowiowa bułka z masłem. Klasykę warto jednak nieco podrasować - istotne jest zastawienie i estetycznej podanie. 

Knedle ze śliwkami, które niemalże rozpływają się w ustach 

Knedle ze śliwkami to prawdziwy rarytas i jednocześnie smak, który kojarzymy z dzieciństwem. Jeśli zatem marzysz o domowych kluchach, sięgnij po naszą sprawdzoną recepturę, która pochodzi ze starej książki kucharskiej. Babcina metoda zachwyci mnie na wyraz. Wystarczy zadbać o dobrą bazę, jaką jest ciasto i soczyste, a także dosyć esencjonalne dla truskawki.

Połączenie ciasta z ziemniaków z sezonowymi owocami to prawdziwa klasyka, która wiele osób pamięta z beztroskich lat. Jeśli jednak ciasto jest nieodpowiednio przygotowane, to możemy zapomnieć o letniej perfekcji. Tutaj zawinić mogą ziemniaki, dlatego najlepiej sięgnąć po bulwy typu C - są najbardziej sypkie i zwarte, dzięki czemu ładnie będą pracować, ciasto się nie rozkleiły, a smak wyjdzie po mistrzowsku!

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Przepis na knedle ze śliwkami - kluchy idealnie na każdą porę 

Składniki: 

  • 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków,
  • wydrylowane śliwki,
  • 2 średnie jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 400 g truskawek,
  • cukier puder,
  • masło,
  • cukier. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu bulw należy je przecisnąć przez praskę lub starannie utłuc i zmielić w maszynce.
  2. Ziemniaczaną masę przełóż do dużej miski. 
  3. Wskazówki - dla lepszego smaku śliwki można posypać cukrem lub cynamonem.
  4. Do ziemniaków dodaj mąkę, żółtko oraz masło. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę - stopniowo dodawaj mąkę. Ponownie zagniatamy i formujemy kulę.
  5. Z tak przygotowanego ciasta odrywaj kawałeczki. 
  6. Każdą porcję z osobna, spłaszcz w dłoniach, nakładaj owoce, formujemy kulkę z nadmiaru ciasta. Czynność powtarzamy, aż składniki się skończą.
  7. Gotuj wodę z niewielkim dodatkiem soli. Knedle wrzuć partiami i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. Smacznego! 
Więcej o: