Aronie prosto z krzaka są cierpkie, jednak w przetworach zyskują inny wymiar smaku. Trzeba jednak uważać i znaleźć dobry przepis, ponieważ gorycz może również rozgościć się w naszych przetworach. Podpowiadamy, co zrobić, by sok czy nalewka z aronii były pozbawione gorzkiego smaku.
Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?
Co zrobić, by przetwory z aronii nie były cierpkie? Rozwiązanie jest banalnie proste
Cierpki smak przetworów z aronii nie jest pożądany. Łatwo jednak go uniknąć. Ten prosty, wręcz banalny trik, sprawi, że nie będziemy musieli martwić się o smak przetworów. Kupioną czy zebraną świeżą aronię wystarczy po prostu zamrozić. Pod wpływem temperatury straci cierpki posmak. Jeśli przetrzymamy ją 2-3 dni, to całkowicie zniknie. Dawniej nasi przodkowie czekali na przymrozki, które wytępią gorycz z owoców. Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sok z aronii - przepis mojej babci. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 1 kg owoców aronii,
- 0,5 l wody,
- 0,5 kg cukru,
- cytryna,
- kilka liści wiśni lub malin, jeżyny.
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy.
- Wkładamy je do garnka razem z liśćmi i gotujemy pod przykryciem. Gdy się zagotują, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
- Po kilku godzinach owoce puszczą sok. Przecedzamy zawartość garnka. Wlewamy sok z cytryny oraz cukier. Gotujemy sok do wrzenia, cały czas mieszając, by cukier nie osiadł na dnie.
- Gdy składniki dokładnie się wymieszają, a cukier się rozpuści, przelewamy sok do wyparzonych wcześniej słoików i porządnie zakręć wieka.