Przetwory z aronii są najlepsze, jednak łatwo popełnić błąd i stają się gorzkie. Ale ten trik je uratuje

Domowe przetwory z aronii smakują wyśmienicie. Są też bardzo zdrowe, więc zdecydowanie warto zakasać rękawy i brać się do roboty. Jeśli jednak popełnimy błąd, mogą stać się gorzkie. Jak temu zapobiec? Podpowiadamy.

Aronie prosto z krzaka są cierpkie, jednak w przetworach zyskują inny wymiar smaku. Trzeba jednak uważać i znaleźć dobry przepis, ponieważ gorycz może również rozgościć się w naszych przetworach. Podpowiadamy, co zrobić, by sok czy nalewka z aronii były pozbawione gorzkiego smaku. 

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Co zrobić, by przetwory z aronii nie były cierpkie? Rozwiązanie jest banalnie proste 

Cierpki smak przetworów z aronii nie jest pożądany. Łatwo jednak go uniknąć. Ten prosty, wręcz banalny trik, sprawi, że nie będziemy musieli martwić się o smak przetworów. Kupioną czy zebraną świeżą aronię wystarczy po prostu zamrozić. Pod wpływem temperatury straci cierpki posmak. Jeśli przetrzymamy ją 2-3 dni, to całkowicie zniknie. Dawniej nasi przodkowie czekali na przymrozki, które wytępią gorycz z owoców. Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.  

Sok z aronii - przepis mojej babci. Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki: 

  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5 l wody, 
  • 0,5 kg cukru, 
  • cytryna, 
  • kilka liści wiśni lub malin, jeżyny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy.  
  2. Wkładamy je do garnka razem z liśćmi i gotujemy pod przykryciem. Gdy się zagotują, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystudzenia. 
  3. Po kilku godzinach owoce puszczą sok. Przecedzamy zawartość garnka. Wlewamy sok z cytryny oraz cukier. Gotujemy sok do wrzenia, cały czas mieszając, by cukier nie osiadł na dnie.  
  4. Gdy składniki dokładnie się wymieszają, a cukier się rozpuści, przelewamy sok do wyparzonych wcześniej słoików i porządnie zakręć wieka.   
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.