Szybkie danie z kapusty kiszonej i ziemniaków? Najlepiej połączyć oba składniki i stworzyć znakomitą zapiekankę. Z dodatkiem mięsa, przypraw i innych warzyw można z łatwością wyczarować kulinarne cudo. Do tego cały obiad robi się niezwykle szybko. To idealna propozycja dla całej rodziny. Po więcej inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Wraz z nimi warto ugotować również marchewki. Miękkie warzywa przecedzamy i studzimy. Dopiero gdy przestaną parzyć, możemy zacząć je obierać i kroić na szerokie oraz grube plastry. W międzyczasie drobno szatkujemy kapustę kiszoną, cebulę tniemy w pióra, a boczek kroimy na niewielką kostkę i smażymy na patelni. Do mięsa dodajemy po kilku minutach cebulę, czosnek, a następnie kapustę i całość smażymy około 8-10 minut. Pod koniec doprawiamy pieprzem.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko i łączymy ze śmietaną. Mieszankę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać również odrobinę gałki muszkatołowej. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków i marchwi. Na wierzch wylewamy śmietanę z jajkiem i wykładamy kapuściany farsz. Ponownie układamy ziemniaki i powtarzamy cały proces do wykończenia składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki i marchew polane śmietanowym sosem, które tuż przed włożeniem do piekarnika posypujemy startym parmezanem lub innym serem wedle smaku. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Sos śmietanowy powinien się w tym czasie ściąć, a ser zarumienić. Zapiekanka będzie smakować wybornie podawana na ciepło. Smacznego!