Ziemniaczana zapiekanka z kiszonym dodatkiem. W towarzystwie przypraw i tego sera będzie palce lizać

Nie masz pomysłu co przygotować na obiad dla całej rodziny? Nic nie sprawdzi się tak bezbłędnie, jak domowa zapiekanka. Połączenie łagodnego sosu, ziemniaków, kiszonej kapusty i wędzonego boczku smakuje jak marzenie. Goście i domownicy będą błagali o dokładkę na kolanach.

Szybkie danie z kapusty kiszonej i ziemniaków? Najlepiej połączyć oba składniki i stworzyć znakomitą zapiekankę. Z dodatkiem mięsa, przypraw i innych warzyw można z łatwością wyczarować kulinarne cudo. Do tego cały obiad robi się niezwykle szybko. To idealna propozycja dla całej rodziny. Po więcej inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 250 g kiszonej kapusty,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula biała,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • szklanka śmietany 12 lub 18 proc.,
  • garść startego parmezanu,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą. Tym daniem naje się cała rodzina

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Wraz z nimi warto ugotować również marchewki. Miękkie warzywa przecedzamy i studzimy. Dopiero gdy przestaną parzyć, możemy zacząć je obierać i kroić na szerokie oraz grube plastry. W międzyczasie drobno szatkujemy kapustę kiszoną, cebulę tniemy w pióra, a boczek kroimy na niewielką kostkę i smażymy na patelni. Do mięsa dodajemy po kilku minutach cebulę, czosnek, a następnie kapustę i całość smażymy około 8-10 minut. Pod koniec doprawiamy pieprzem.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko i łączymy ze śmietaną. Mieszankę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać również odrobinę gałki muszkatołowej. W naczyniu żaroodpornym układamy  warstwę ziemniaków i marchwi. Na wierzch wylewamy śmietanę z jajkiem i wykładamy kapuściany farsz. Ponownie układamy ziemniaki i powtarzamy cały proces do wykończenia składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki i marchew polane śmietanowym sosem, które tuż przed włożeniem do piekarnika posypujemy startym parmezanem lub innym serem wedle smaku. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Sos śmietanowy powinien się w tym czasie ściąć, a ser zarumienić. Zapiekanka będzie smakować wybornie podawana na ciepło. Smacznego!

Więcej o: