Ta zapiekana to kulinarny majstersztyk. Przygotujesz ją ekspresowo i na dodatek z prostych produktów

Jeśli szukasz przepisu na tani i ekspresowy obiad, przepis na zapiekankę sprawdzi się jak znalazł. Wystarczy kilka produktów, by stworzyć ten kulinarny majstersztyk. Tu królują swojskie smaki takie jak ziemniaki i mięsne kąski.

W domowym menu nie może zabraknąć szybkich i łatwych dań, które uratują nas przed głodem gdy brakuje nam czasu na kilkugodzinne przygotowania. Wystarczy kilka swojskich składników, by uzyskać efekt wow - gwarantujemy, że zasmakuje nawet najbardziej wymagającym kubkom smakowym. 

Ekspresowa zapiekanka w wiejskim stylu - kilka produktów i gotowe

Sezon na świeże warzywa trwa w najlepsze. Warto więc korzystać z nich jak najczęściej. Jednym ze smaczniejszych i szybszych obiadów może być ekspresowy pomysł na zapiekankę. W ten sposób nie tylko zadbamy o resztki z lodówki, ale i ograniczymy wyrzucanie jedzenia. Wystarczy zadbać o ziemniaczaną bazę, dodać dowolne mięso lub wędliny, sery i gotowe! Warto jednak zadbać o odpowiednie przyprawy i świeże ziła, które idealnie podkreślą smak naszego dania. 

Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że modny trend zero waste, w rzeczywistości jest stary jak świat. Podobna metoda była wykorzystywana w domach naszych mam, babć i dalszych krewnych. Jeśli zatem mamy nadmiar ziemniaków, a do tego w lodówce mamy pozostałości różnych innych smakołyków, pora na obiadową zapiekankę w wiejskim stylu. Tu obejdzie się bez kombinowania - wystarczy wszystko połączyć w odpowiedniej kolejności, zapiec i gotowe! 

Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem

Przepis na wiejską zapiekankę z resztek prosto z lodówki 

Składniki: 

  • 7 ziemniaków,
  • kilka plasterków boczku,
  • 200 ml śmietanka 30 proc.,
  • kilka plasterków wędliny (może być także szarpany kurczak gotowany lub np. kiełbasa)
  • ser cheddar, gouda lub bursztyn,
  • natka pietruszki,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • dodatkowa porcja sera.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od pokrojenia ziemniaków w plastry - idealnie cienkie krążki otrzymasz przy pomocy mandoliny. Warzywa można jednak pokroić nożem- wówczas nie obejdzie się jednak bez podgotowania warzyw. 
  2. Przygotuj pozostałe składniki - wędliny, kiełbasę czy boczek warto podsmażyć i ładnie zarumienić.
  3. Ser zetrzyj na tarce lub porwij na mniejsze kawałki.
  4. Jajka rozmąć w miseczce, połącz je ze śmietanką i przyprawami. 
  5. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą, ułóż warstwę ziemniaków. Na warzywach rozłóż połowę mięsnej porcji. Całość posyp serem - czynność powtórz tak, by ostatnią warstwą były ziemniaki. 
  6. Tak przygotowaną zapiekankę zalej masą śmietanowo-jajeczną i na koniec posyp sporą porcją sera. 
  7. Danie piecz w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po tym czasie udekoruj całość zieleniną i gotowe! 
  8. Zapiekanka świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także jako zimny smakołyk np. na lunch kolejnego dnia. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.