W domowym menu nie może zabraknąć szybkich i łatwych dań, które uratują nas przed głodem gdy brakuje nam czasu na kilkugodzinne przygotowania. Wystarczy kilka swojskich składników, by uzyskać efekt wow - gwarantujemy, że zasmakuje nawet najbardziej wymagającym kubkom smakowym.
Ekspresowa zapiekanka w wiejskim stylu - kilka produktów i gotowe
Sezon na świeże warzywa trwa w najlepsze. Warto więc korzystać z nich jak najczęściej. Jednym ze smaczniejszych i szybszych obiadów może być ekspresowy pomysł na zapiekankę. W ten sposób nie tylko zadbamy o resztki z lodówki, ale i ograniczymy wyrzucanie jedzenia. Wystarczy zadbać o ziemniaczaną bazę, dodać dowolne mięso lub wędliny, sery i gotowe! Warto jednak zadbać o odpowiednie przyprawy i świeże ziła, które idealnie podkreślą smak naszego dania.
Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że modny trend zero waste, w rzeczywistości jest stary jak świat. Podobna metoda była wykorzystywana w domach naszych mam, babć i dalszych krewnych. Jeśli zatem mamy nadmiar ziemniaków, a do tego w lodówce mamy pozostałości różnych innych smakołyków, pora na obiadową zapiekankę w wiejskim stylu. Tu obejdzie się bez kombinowania - wystarczy wszystko połączyć w odpowiedniej kolejności, zapiec i gotowe!
Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem
Przepis na wiejską zapiekankę z resztek prosto z lodówki
Składniki:
- 7 ziemniaków,
- kilka plasterków boczku,
- 200 ml śmietanka 30 proc.,
- kilka plasterków wędliny (może być także szarpany kurczak gotowany lub np. kiełbasa)
- ser cheddar, gouda lub bursztyn,
- natka pietruszki,
- 4 jajka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- dodatkowa porcja sera.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od pokrojenia ziemniaków w plastry - idealnie cienkie krążki otrzymasz przy pomocy mandoliny. Warzywa można jednak pokroić nożem- wówczas nie obejdzie się jednak bez podgotowania warzyw.
- Przygotuj pozostałe składniki - wędliny, kiełbasę czy boczek warto podsmażyć i ładnie zarumienić.
- Ser zetrzyj na tarce lub porwij na mniejsze kawałki.
- Jajka rozmąć w miseczce, połącz je ze śmietanką i przyprawami.
- Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą, ułóż warstwę ziemniaków. Na warzywach rozłóż połowę mięsnej porcji. Całość posyp serem - czynność powtórz tak, by ostatnią warstwą były ziemniaki.
- Tak przygotowaną zapiekankę zalej masą śmietanowo-jajeczną i na koniec posyp sporą porcją sera.
- Danie piecz w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po tym czasie udekoruj całość zieleniną i gotowe!
- Zapiekanka świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także jako zimny smakołyk np. na lunch kolejnego dnia.