Placki drożdżowe z owocami to specjalność wielu babć i mam. Przepis na drożdżowy wypiek nie jest skomplikowany, a do tego wychodzi każdemu, nie zważając na umiejętności kulinarne. Wybierz swoje ulubione owoce sezonowe i wyczaruj z nich znakomitą przekąskę do kawy lub herbaty. Domownicy będą błagać cię o dokładkę. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Przygotowanie placka drożdżowego warto zacząć od zrobienia zaczynu. Do miski dodajemy pokruszone drożdże, które zalewamy następnie kilkoma łyżkami ciepłego mleka i zasypujemy łyżką cukru. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Tymczasem masło w rondelku rozpuszczamy i studzimy.
Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, resztę cukru zwykłego, cukier wanilinowy i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Przed końcem zagniatania dodajemy cienkim strumieniem ostudzone masło. Ugniatamy jeszcze kilka minut. Na koniec przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60-90 minut.
Gdy ciasto wyrasta, warto poświęcić czas na przygotowanie owoców. Do placka drożdżowego najlepiej sprawdzą się śliwki, jeśli jednak za nimi nie przepadamy, dobrym wyborem będą także maliny, truskawki, czy nektarynki. Owoce drylujemy (jeśli jest taka potrzeba) i kroimy na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia, a na samym wierzchu układamy owoce. Placek drożdżowy powinien piec się około 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto wystarczy udekorować cukrem pudrem i można zajadać się znakomitym przysmakiem. W domu będzie pachniało jak w luksusowej cukierni. Smacznego!