Dostałam ten przepis od emerytowanego leśnika. Kurki w tej wersji są najpyszniejsze, a wystarczy trochę soli

Przepisów na grzyby jest bez liku, a ostatnio do mojego obszernego już przepiśnika wpadła nowa receptura. Kurki w tym wydaniu są pyszniejsze, niż wszystkie przetwory tego świata, a wystarczy tylko kilka dodatków i sól.

Więcej przepisów na dania z grzybów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ostatnio wybrałam się do pobliskiej leśniczówki, żeby zanieść leśniczemu jakieś stare dokumenty (nie mam pojęcia jakie, byłam tylko łącznikiem). Kiedy weszłam do środka, pan Wiesław czyścił grzyby, a na kuchennej półce zobaczyłam wielki słój z kurkami dociśnięty kamieniem. Zaciekawiona zapytałam się, co z nimi robi, czy je kisi? Okazało się, że poniekąd tak.

Małosolne kurki, moja droga. Lepsze niż kiszone, lepsze niż w zalewie, dam ci do słoika to sprobujesz

O ile o kiszonych grzybach już słyszałam, tak o małosolnych jeszcze nie. Spróbowałam i przepadłam. Są pyszne, lekko słone, ale delikatne i chrupiące. Pan Wiesław dał mi swój przepis, a ja chętnie się nim podzielę. 

Małosolne kurki - przepis emerytowanego leśnika

Składniki:

  • świeże kurki (ok. 1 kg)
  • do każdego słoika: 3 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, 2 liście laurowe, łyżka ziaren pieprzu, gałązka kopru
  • zalewa: na jeden litr wody jedna pełna łyżka soli i pół łyżeczki cukru

Kurki małosolne - sposób wykonania:

  1. Kurki dokładnie oczyść i trochę przytnij trzonki. Sprawdź, czy żaden grzyb nie jest uszkodzony, spleśniały i czy nie nosi innych oznak zepsucia. 
  2. Do każdego słoiczka (najlepiej robić to w niewielkich słoikach) włóż odpowiednią ilość przypraw i włóż kurki. Nie musisz układać ich dość ciasno. 
  3. Na wierzchu połóż gałązki kopru i całość zalej ostudzoną zalewą. 
  4. Słoiczki zakryj gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie możesz spróbować kurek. 

Wskazówka 1. Żeby mieć pewność, że razem z grzybami nie zjemy pasożytów, kurki warto wcześniej sparzyć przez 2 minuty we wrzątku z wodą i natychmiast schłodzić w zimnej wodzie, najlepiej z lodem.

Wskazówka 2. Grzyby możesz także włożyć do kamionki. Wówczas na jeden kilogram grzybów potrzebujesz 6 ząbków czosnku, 6 kawałków chrzanu, 2 gałązek kopru, 4-6 listków laurowych i 1,5 łyżki ziaren pieprzu. Proporcje solanki pozostają bez zmian. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.