Placki po litewsku to przepis na klasykę z obłędnym, mięsnym dodatkiem. Taki duet sprawdzi się na obiad

Placki po litewsku to przepis na obłędnie smaczny rarytas i ciekawą alternatywę dla nudnej, ziemniaczanej klasyki. Oczywiście w składzie nie brakuje warzyw, jednak znacznie ważniejszy jest tu mięsny akcent, który w tym duecie idealnie się komponuje. Jest smacznie, zdrowo, swojsko i bardzo tanio.

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. To kultowe danie rodem od naszych sąsiadów, urzeka niebywałym i jednocześnie swojskim smakiem. Szczególnie gdy zadbamy. chrupiącą skórkę placuszków i idealne wnętrze pełne aromatów i przypraw

Placki po litewsku, czyli ziemniaczana klasyka z mięsnym dodatkiem 

Zastanawiasz się co przygotować na obiad? Wszystkie przepisy wydają ci się być nudne, passe i niesmaczne? Jeśli tak, pora na mały eksperyment z kuchnią naszych sąsiadów. Mowa tu o plackach po litewsku, które są najzwyczajniej podrasowaną wersją naszych klasycznych, polskich ziemniaczanych. Receptura łączy w sobie delikatny smak bulw z idealnie smacznym mięsem mielonym i cebulą, która daje tu sporo smaku. 

Nieco udoskonalone danie nie jest trudne i wymagające w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o kilku szczegółach i mieć wprawę, zwłaszcza przy procesie smażenia. Błąd na tym etapie może wywołać przypalenie, a przecież nikt o tym nie marzy. Szczegółowy przepis i złote proporcje zdradzamy poniżej. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na doskonałe placki po litewsku - bez tego dodatku się nie uda

Składniki: 

  • 1 kg mącznych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz, 
  • słodka papryka, 
  • świeża zielenina. 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je dokładnie na tarce.
  2. Następnie obierz z łupin cebulę i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Warzywo wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju - podsmażaj aż ładnie się zeszkli. 
  3. Po kilku minutach dodaj mięso mielone. Dopraw składniki solą, pieprzem i papryką słodką.
  4. Smaż przez około siedem minut.
  5. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną. Masę dopraw solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Teraz pora na najważniejszy etap - na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nałóż porcję placków.
  7. Na wierzch masy ziemniaczanej wyłóż odpowiednią porcję mięsa mielonego. Na koniec mięso polej ziemniaczaną masą. 
  8. Tak przygotowane placki smaż z obydwu stron na złoty kolor.
  9. Danie serwuj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, koperkiem i dowolnym sosem. Świetnie sprawdzi się też kleks kwaśnej śmietany. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.