Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. To kultowe danie rodem od naszych sąsiadów, urzeka niebywałym i jednocześnie swojskim smakiem. Szczególnie gdy zadbamy. chrupiącą skórkę placuszków i idealne wnętrze pełne aromatów i przypraw.
Placki po litewsku, czyli ziemniaczana klasyka z mięsnym dodatkiem
Zastanawiasz się co przygotować na obiad? Wszystkie przepisy wydają ci się być nudne, passe i niesmaczne? Jeśli tak, pora na mały eksperyment z kuchnią naszych sąsiadów. Mowa tu o plackach po litewsku, które są najzwyczajniej podrasowaną wersją naszych klasycznych, polskich ziemniaczanych. Receptura łączy w sobie delikatny smak bulw z idealnie smacznym mięsem mielonym i cebulą, która daje tu sporo smaku.
Nieco udoskonalone danie nie jest trudne i wymagające w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o kilku szczegółach i mieć wprawę, zwłaszcza przy procesie smażenia. Błąd na tym etapie może wywołać przypalenie, a przecież nikt o tym nie marzy. Szczegółowy przepis i złote proporcje zdradzamy poniżej.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Przepis na doskonałe placki po litewsku - bez tego dodatku się nie uda
Składniki:
- 1 kg mącznych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 300 g mięsa mielonego,
- 2-3 łyżki mąki,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- świeża zielenina.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je dokładnie na tarce.
- Następnie obierz z łupin cebulę i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Warzywo wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju - podsmażaj aż ładnie się zeszkli.
- Po kilku minutach dodaj mięso mielone. Dopraw składniki solą, pieprzem i papryką słodką.
- Smaż przez około siedem minut.
- Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną. Masę dopraw solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Teraz pora na najważniejszy etap - na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nałóż porcję placków.
- Na wierzch masy ziemniaczanej wyłóż odpowiednią porcję mięsa mielonego. Na koniec mięso polej ziemniaczaną masą.
- Tak przygotowane placki smaż z obydwu stron na złoty kolor.
- Danie serwuj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, koperkiem i dowolnym sosem. Świetnie sprawdzi się też kleks kwaśnej śmietany.