Więcej przepisów na szybkie ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jakiś czas temu na kanale EkoBosacka na YouTube, znana i lubiana prezenterka, Katarzyna Bosacka pokazała swój przepis na szybki sernik bez zbędnych ceregieli. Prawdę mówiąc, prezentowała ten przepis z okazji Wielkanocy, ale kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść naprawdę pyszne i niemal świąteczne ciasto bez większej okazji? Sernik jest kremowy, delikatny i naprawdę pyszny, co potwierdziły komentarze osób, które miały okazję ten przepis wypróbować. Co ciekawe, nie ma w tym przepisie najważniejszego produktu, czyli sera. Jest za to jogurt, który sprawia, ze ciasto jest lżejsze, zdecydowanie mniej kaloryczne i absolutnie wyjątkowe.
Szybki sernik Katarzyny Bosackiej - przepis
Składniki:
- 8 jajek (białka należy oddzielić od żółtek)
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki roztopionego masła (ok. 150 g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 duże kubeczki jogurtu naturalnego (ok. 1200 g)
Do dekoracji: polewa z białej czekolady, kilka orzechów pistacjowych, świeże maliny
Sernik Katarzyny Bosackiej - spowób wykonania:
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na kogel-mogel z dwiema, może trzema łyżka mi cukru pudru. Białka ubij na sztywno z resztą cukru.
- Masło roztop w rondelku i pozostaw, by nieco przestygło.
- Do żółtek dodaj proszek budyniowy oraz cukier waniliowy. Ponownie zmiksuj i stopniowo dodawaj roztopione masło.
- Dodaj jogurt naturalny i całość wymieszaj. Następnie za pomocą szpatułki wmieszaj w masę jogurtową pianę z białek, uważając przy tym, by nie uszkodzić jej delikatnej struktury.
- Przygotuj formę do pieczenia i jej środek natłuść masłem. Następnie przelej do niej masę na sernik i wyrównaj wierzch. Masa będzie nieco rzadka, ale to nie jest błąd.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni z funkcją grzania góra-dół. Sernik piecz przez godzinę i 40 minut.
- Sernik ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzaj go w lodówce - taki smakuje najlepiej.
- Tak przygotowany sernik udekoruj jak lubisz - Katarzyna Bosacka poleca użyć do dekoracji polewy z białej czekolady, kawałków pistacji lub malin.