Szybki sernik Katarzyny Bosackiej. Bez mielenia, bez ślęczenia w kuchni i bez... sera. "Fantastyczny"

Kto z nas nie kocha sernika? Dziś mamy dla was bardzo szybki i naprawdę prosty przepis na sernik, który jakiś czas temu pokazała na swoim kanale Katarzyna Bosacka. Minęło już trochę czasu od tego nagrania, ale sernik jest tak pyszny, że trzeba o nim przypomnieć. "Najtrudniejsze w tym serniku jest oddzielanie białka od żółtek. Potem idzie jak z płatka".

Więcej przepisów na szybkie ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jakiś czas temu na kanale EkoBosacka na YouTube, znana i lubiana prezenterka, Katarzyna Bosacka pokazała swój przepis na szybki sernik bez zbędnych ceregieli. Prawdę mówiąc, prezentowała ten przepis z okazji Wielkanocy, ale kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść naprawdę pyszne i niemal świąteczne ciasto bez większej okazji? Sernik jest kremowy, delikatny i naprawdę pyszny, co potwierdziły komentarze osób, które miały okazję ten przepis wypróbować. Co ciekawe, nie ma w tym przepisie najważniejszego produktu, czyli sera. Jest za to jogurt, który sprawia, ze ciasto jest lżejsze, zdecydowanie mniej kaloryczne i absolutnie wyjątkowe. 

 

Szybki sernik Katarzyny Bosackiej - przepis

Składniki:

  • 8 jajek (białka należy oddzielić od żółtek)
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki roztopionego masła (ok. 150 g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 duże kubeczki jogurtu naturalnego (ok. 1200 g)

Do dekoracji: polewa z białej czekolady, kilka orzechów pistacjowych, świeże maliny

Sernik Katarzyny Bosackiej - spowób wykonania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na kogel-mogel z dwiema, może trzema łyżka mi cukru pudru. Białka ubij na sztywno z resztą cukru.
  2. Masło roztop w rondelku i pozostaw, by nieco przestygło.
  3. Do żółtek dodaj proszek budyniowy oraz cukier waniliowy. Ponownie zmiksuj i stopniowo dodawaj roztopione masło. 
  4. Dodaj jogurt naturalny i całość wymieszaj. Następnie za pomocą szpatułki wmieszaj w masę jogurtową pianę z białek, uważając przy tym, by nie uszkodzić jej delikatnej struktury. 
  5. Przygotuj formę do pieczenia i jej środek natłuść masłem. Następnie przelej do niej masę na sernik i wyrównaj wierzch. Masa będzie nieco rzadka, ale to nie jest błąd. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni z funkcją grzania góra-dół. Sernik piecz przez godzinę i 40 minut. 
  7. Sernik ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzaj go w lodówce - taki smakuje najlepiej.
  8. Tak przygotowany sernik udekoruj jak lubisz - Katarzyna Bosacka poleca użyć do dekoracji polewy z białej czekolady, kawałków pistacji lub malin.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.