Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Powidła śliwkowe to letnio-jesienny klasyk. Są bardzo łatwe do zrobienia, więc nawet ci, którzy nigdy nie mieli okazji ich przygotować, mogą śmiało łapać za owoce i próbować. Zazwyczaj podczas robienia powideł korzysta się z garnka z grubym dnem, w którym gotuje/podsmaża się śliwki. Powidła trzeba też co jakiś czas zamieszać. Tradycyjnie do powideł, które robione są z węgierek, nie dodaje się również cukru. Potrzebny jest więc tak naprawdę tylko jeden składnik.
Sylwia Zając, autorka przepisów kulinarnych, którą na Instagramie obserwuje 66 tysięcy osób, postanowiła jednak zrobić powidła całkiem inaczej. Zamiast garnka użyła naczynia żaroodpornego, do którego wsypała śliwki i wstawiła je do piekarnika. Przepis Sylwii Zając zakłada też, że takich powideł nie trzeba mieszać. Blogerka dodaje do nich również trzy sekretne przyprawy, które jeszcze bardziej podkręcają smak przetworów: cynamon, kakao i przyprawę do piernika. Jesteście ciekawi, jak zrobić takie powidła z piekarnika i bez mieszania? Poniżej znajdziecie przepis i wideo blogerki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Wyjmujemy pestki. Wrzucamy owoce do naczynia żaroodpornego. Posypujemy je cukrem, a potem przyprawami: cynamonem, przyprawą do piernika oraz kakao. Zamykamy naczynie i potrząsamy nim kilkakrotnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na trzy i pół godziny. Po upływie dwóch godzin zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę.
Po upieczeniu przekładamy powidła do wyparzonych, czystych i suchych słoików. Szczelnie zamykamy.
Jak to zwykle bywa, ile ludzi, tyle opinii. Podobnie było w przypadku powideł z piekarnika, które zaprezentowała Sylwia Zając. Nie brakowało głosów, że przepis wygląda super, a przetwory na pewno są smaczne. Niektórzy stwierdzili jednak, że powidła zrobione przez blogerkę są za rzadkie i bardziej przypominają konfitury. Tradycjonaliści z kolei byli przeciwni dodawaniu do powideł zarówno cukru, jak i jakichkolwiek przypraw. Nie wszystkim spodobał się też pomysł z pieczeniem zamiast klasycznej metody.
Warto jednak dodać, że przepis na powidła z piekarnika, których nie trzeba mieszać, jest dość popularny w sieci. Na swojej stronie dzieli się nim na przykład Jakub Kuroń. On do swoich przetworów również dodaje cukier i cynamon. Jeżeli więc jesteście otwarci na eksperymentowanie w kuchni, zachęcamy do przetestowania receptury na pieczone powidła. Kto wie, może przypadną wam do gustu.