Ekspresowa pasta kanapkowa z tuńczyka - idealna propozycja na śniadanie i kolację. Zrobisz ją w 10 minut

Tuńczyka nie musisz podawać jedynie w sałatce. Pasta kanapkowa z jego dodatkiem sprawdzi się doskonale na śniadanie i kolację. Możesz posmarować nią pieczywo lub zjeść jak sałatkę. Co więcej, ten tani i prosty przepis przygotujesz w zaledwie 10 minut.

Pasty kanapkowe to doskonała alternatywa dla wędlin i serów, które przy częstym spożywaniu potrafią się najzwyczajniej w świecie znudzić. Smarowidło z dodatkiem ryby to nie tylko smaczna odskocznia od codziennego menu, ale również sprytny sposób na przemycenie do diety zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3. Wystarczy wymieszać tuńczyka z kilkoma składnikami i w ciągu 10 minut mamy gotową pastę do pieczywa. Będzie prosto, tanio i wyśmienicie. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 jajka,
  • pół białej cebuli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu typu greckiego,
  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy,
  • garść siekanego koperku,
  • sól i pieprz.

Ekspresowa pasta kanapkowa z tuńczyka. Idealna na śniadanie i kolację

Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy ze skorupki i przekładamy do miski. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do ugotowanych jajek. Składniki dokładnie ugniatamy widelcem, aż się połączą. Cebulę obieramy, drobno kroimy i również dodajemy do pozostałych składników pasty. 

W osobnej misce łączymy majonez z musztardą i jogurtem. Sos dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie łączymy z tuńczykiem, jajkiem i cebulą. Pastę należy porządnie wymieszać, tak by powstała gładka masa. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy ponownie, jeśli poczujemy taką potrzebę. Pastę przed użyciem warto schłodzić co najmniej pół godziny. Będzie pasować idealnie na kanapki z dodatkiem pomidora i ogórka. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.