Pasty kanapkowe to doskonała alternatywa dla wędlin i serów, które przy częstym spożywaniu potrafią się najzwyczajniej w świecie znudzić. Smarowidło z dodatkiem ryby to nie tylko smaczna odskocznia od codziennego menu, ale również sprytny sposób na przemycenie do diety zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3. Wystarczy wymieszać tuńczyka z kilkoma składnikami i w ciągu 10 minut mamy gotową pastę do pieczywa. Będzie prosto, tanio i wyśmienicie. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy ze skorupki i przekładamy do miski. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do ugotowanych jajek. Składniki dokładnie ugniatamy widelcem, aż się połączą. Cebulę obieramy, drobno kroimy i również dodajemy do pozostałych składników pasty.
W osobnej misce łączymy majonez z musztardą i jogurtem. Sos dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie łączymy z tuńczykiem, jajkiem i cebulą. Pastę należy porządnie wymieszać, tak by powstała gładka masa. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy ponownie, jeśli poczujemy taką potrzebę. Pastę przed użyciem warto schłodzić co najmniej pół godziny. Będzie pasować idealnie na kanapki z dodatkiem pomidora i ogórka. Smacznego!