O tych owocach rzadko się pamięta. Ona dodała je do ciasta, które robi w 3 minuty. "Obłędne"

Są takie owoce, o których pamiętamy zawsze, na które czekamy z utęsknieniem i które masowo wykorzystujemy w kuchni. Nie ma w tym nic złego, ale przez to często zapominamy o innych, które są równie smaczne i pełne cennych składników. Zapewne po zobaczeniu zdjęcia wiesz już, o które owoce chodzi - to jeżyny. Jeśli czujesz, że jesz je za rzadko i chcesz to zmienić, podrzucamy przepis na ekspresowe ciasto. Jego autorka zapewnia, że przygotowuje się je w trzy minuty.

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Do ciast i innych deserów zazwyczaj dodajemy truskawki, maliny, sięgamy też po jabłka, śliwki i czereśnie. Wszystkie te owoce są pyszne, zdrowe i wzbogacają smak naszych wypieków. Zwłaszcza gdy kupujemy je w sezonie i z dobrego, sprawdzonego źródła. W tym wszystkim zapominamy jednak o jeżynach, które choć są mniej popularne chociażby od malin, to mają dużo potrzebnych organizmowi składników i na dodatek nie są kaloryczne.

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na sernik na zimno z owocami

Sezon na jeżyny jeszcze trwa, więc jeśli chcesz nadrobić i zjeść coś z tymi owocami, zachęcamy, by poszukać ich na targowiskach. Możesz na przykład użyć ich do upieczenia ciasta, które na TikToku pokazała Natalia Maszkowska, uczestniczka siódmej edycji MasterChefa. Warto dodać, że jako pierwsza w historii programu otrzymała tzw. złoty fartuch za najlepsze dania castingowe ze wszystkich edycji. Nie ma więc wątpliwości, że zna się na rzeczy!

Maszkowska pokazała wypiek z ciasta filo z owocami. Ona użyła właśnie jeżyn, ale jak najbardziej można sięgnąć też po inne owoce. Uczestniczka MasterChefa zapewnia, że robi się je błyskawicznie, bo przygotowanie trwa zaledwie trzy minuty. Chcesz sprawdzić, czy faktycznie jest takie ekspresowe?

Przepis na ciasto z jeżynami. Przygotowanie to tylko trzy minuty

Składniki na tortownicę 22 cm:

  • 350 g ciasta filo,
  • 3 łyżki masła,
  • 150 g drobnego cukru,
  • aromat pomarańczowy,
  • 4 małe jajka,
  • 250 g śmietanki 36 proc.,
  • skórka starta z dwóch cytryn,
  • jeżyny (lub inne owoce).

Sposób przygotowania:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Rozwijamy płat ciasta i smarmujemy roztopionym tłuszczem. Zwijamy go w rulon i układamy w tortownicy (jest pokazane na wideo, jak to zrobić). Pozostałe płaty przygotowujemy i zwijamy tak samo. Robimy to, dopóki ciasto się nie skończy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 10-15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy masę. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, jajka, aromat i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy i wylewamy na wstępnie upieczone ciasto filo. Na wierzchu układamy jeżyny i znów wstawiamy tortownicę do piekarnika. Tym razem na 35 minut w takiej samej temperaturze.

Jeżyny - spowalniają starzenie się organizmu, mają działanie antynowotworowe

Jeżyny to skarbnica witamin. Poza witaminą C zawierają też witaminy z grupy B (B6, tiaminę, ryboflawinę i kwas foliowy) oraz witaminy E, A i K. Jedzenie jeżyn poprawia odporność organizmu. Te owoce mają też dużo potasu, czyli pierwiastka, który odgrywa ważna rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wpływa na pracę mięśni. 

Ponadto jeżyny zawierają dużo przeciwutleniaczy (antyoksydantów). To substancje, które niwelują nadmiar wolnych rodników, a więc spowalniają starzenie się organizmu i zmniejszają ryzyko występowania chorób (na przykład nowotworowych).

Jedząc jeżyny, nie trzeba też przejmować się kaloriami. 100 gramów jeżyn to tylko 43 kcal. Co więcej, jeżyny mają dużo błonnika, co oznacza, że wpływają dobrze na trawienie i zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas. Owoce jeżyn mają też niski indeks glikemiczny, bo tylko 25.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.