Bakłażanowe roladki we włoskim stylu. Fenomenalny duet z aromatycznym farszem ziemniaczanym

Początek września to nie pora na nudne gotowanie! Złap za bakłażany i nadziej je obłędnym farszem z ziemniaków i mięty. Takie roladki to połączenie specjałów rodem z Sycylii i Sardynii, które spróbowane raz, na długo zostaną wpisane w domowe menu. Jest smacznie, zdrowo i bez mięsa.

Zamiast przygotowywać po raz kolejny nudne dania, kultowe kotlety czy smaki bez najmniejszego wyrazu, warto postawić na sezonowe warzywa. Odrobina szaleństwa i koloru nie zaszkodzi - łącząc bakłażana z farszem z ziemniaków otrzymamy coś naprawdę zjawiskowego. Nie obejdzie się też bez włoskich akcentów i orzeźwiającej nuty ziół. 

Roladki z bakłażana w iście włoskim stylu, czyli połączenie dwóch sezonowych warzyw

Gdy brakuje pomysłu na obiad, lunch lub ciepłą kolację, zawsze warto zajrzeć do książki kucharskiej ze specjałami rodem z Italii. Ta kuchnia nigdy się nie nudzi, jest pełna smaków, witamin i soczystych kolorów. To doskonała metoda na wykorzystanie sezonowych dóbr, a także powrót do letnich smakołyków. Dzisiaj w roli głównej pojawi się soczysty i dorodny bakłażan - bez obaw, mamy sposób, by wyszedł bez wyczuwalnej goryczy!

To jednak nie wszystko. Bakłażanowe roladki muszą przecież być czymś hojne wypełnione. Tu z kolei idealnie sprawdzi się farsz z ubitych ziemniaków, z dodatkiem masła i orzeźwiającej mięty. Zwieńczeniem smaków jest z kolei klasyczny sos pomidorowy oraz serowa pierzynka. Całość smakuje obłędnie, jest łatwa w przygotowaniu i co najważniejsze powoduje uśmiech na twarzy. Przepis pochodzi z kulinarnego bloga i Instagrama Alicji Rokickiej, działającej pod pseudonimem @wegannerdblog. Autorka zna się na rzeczy i komponuje obłędne dania - wszystkie bez mięsa i bazujące jedynie na wegańskich produktach - nasza interpretacja będzie nieco zmieniona - dodamy klasycznego masła i sera. 

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Przepis na bakłażanowe roladki z ziemniaczano-miętowym farszem i serową pierzynką 

Składniki: 

  • duży bakłażan,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 2 łyżki posiekanej mięty,
  • 2 łyżki parmezanu lub mozzarelli,
  • ząbek czosnku,
  • masło,
  • 150 ml włoskiej, dobrej jakościowo passaty,
  • oregano,
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. 
  2. Następnie pokrój starannie bakłażana w podłużne, w miarę cienkie plastry - max 5 mm.
  3. Płaty warzywa posyp solą i odłóż na 20 minut leżakowania - wówczas nasz bakłażan "spoci się". Wówczas należy dokładnie osuszyć go ręcznikiem papierowym. 
  4. Teraz pora naszego bakłażana ładnie ugrillować - przyda się patelnia grillowa lub tradycyjny grill. 
  5. W naczyniu rozgrzej odrobinę oliwy, pasy bakłażana wrzuć na gorącą taflę - nie ruszaj warzyw przez minimum cztery minuty. Dzięki temu ładnie się zarumienią, później wystarczy je obrócić. 
  6. Gotowe bakłażany przełóż na talerz. 
  7. Kolejny krok to farsz ziemniaczany. ugotowane bulwy dokładnie ugnieć lub przeciśnij przez praskę, dodaj drobno posiekany czosnek, odrobinę soli, pieprzu, masła i na koniec drobno posiekaną miętę. Całość dokładnie wymieszaj. 
  8. Farsz przełóż na płat bakłażana i estetycznie zawijaj w roladkę. Czynność powtórz z resztą składników. 
  9. Dno naczynia żaroodpornego wypełnij odrobiną passaty połączonej z oregano. Układaj roladki, jedna przy drugiej. Wierzch ponownie polej passatą, dodaj na wierzch ponownie trochę passaty i wszystko posyp mozzarellą lub parmezanem. 
  10. Gotowe danie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz je przez 20-30 minut. Po tym czasie roladki są gotowe do podania. Smacznego!
Więcej o: