Zamiast przygotowywać po raz kolejny nudne dania, kultowe kotlety czy smaki bez najmniejszego wyrazu, warto postawić na sezonowe warzywa. Odrobina szaleństwa i koloru nie zaszkodzi - łącząc bakłażana z farszem z ziemniaków otrzymamy coś naprawdę zjawiskowego. Nie obejdzie się też bez włoskich akcentów i orzeźwiającej nuty ziół.
Roladki z bakłażana w iście włoskim stylu, czyli połączenie dwóch sezonowych warzyw
Gdy brakuje pomysłu na obiad, lunch lub ciepłą kolację, zawsze warto zajrzeć do książki kucharskiej ze specjałami rodem z Italii. Ta kuchnia nigdy się nie nudzi, jest pełna smaków, witamin i soczystych kolorów. To doskonała metoda na wykorzystanie sezonowych dóbr, a także powrót do letnich smakołyków. Dzisiaj w roli głównej pojawi się soczysty i dorodny bakłażan - bez obaw, mamy sposób, by wyszedł bez wyczuwalnej goryczy!
To jednak nie wszystko. Bakłażanowe roladki muszą przecież być czymś hojne wypełnione. Tu z kolei idealnie sprawdzi się farsz z ubitych ziemniaków, z dodatkiem masła i orzeźwiającej mięty. Zwieńczeniem smaków jest z kolei klasyczny sos pomidorowy oraz serowa pierzynka. Całość smakuje obłędnie, jest łatwa w przygotowaniu i co najważniejsze powoduje uśmiech na twarzy. Przepis pochodzi z kulinarnego bloga i Instagrama Alicji Rokickiej, działającej pod pseudonimem @wegannerdblog. Autorka zna się na rzeczy i komponuje obłędne dania - wszystkie bez mięsa i bazujące jedynie na wegańskich produktach - nasza interpretacja będzie nieco zmieniona - dodamy klasycznego masła i sera.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Przepis na bakłażanowe roladki z ziemniaczano-miętowym farszem i serową pierzynką
Składniki:
- duży bakłażan,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- 2 łyżki posiekanej mięty,
- 2 łyżki parmezanu lub mozzarelli,
- ząbek czosnku,
- masło,
- 150 ml włoskiej, dobrej jakościowo passaty,
- oregano,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na początku ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
- Następnie pokrój starannie bakłażana w podłużne, w miarę cienkie plastry - max 5 mm.
- Płaty warzywa posyp solą i odłóż na 20 minut leżakowania - wówczas nasz bakłażan "spoci się". Wówczas należy dokładnie osuszyć go ręcznikiem papierowym.
- Teraz pora naszego bakłażana ładnie ugrillować - przyda się patelnia grillowa lub tradycyjny grill.
- W naczyniu rozgrzej odrobinę oliwy, pasy bakłażana wrzuć na gorącą taflę - nie ruszaj warzyw przez minimum cztery minuty. Dzięki temu ładnie się zarumienią, później wystarczy je obrócić.
- Gotowe bakłażany przełóż na talerz.
- Kolejny krok to farsz ziemniaczany. ugotowane bulwy dokładnie ugnieć lub przeciśnij przez praskę, dodaj drobno posiekany czosnek, odrobinę soli, pieprzu, masła i na koniec drobno posiekaną miętę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Farsz przełóż na płat bakłażana i estetycznie zawijaj w roladkę. Czynność powtórz z resztą składników.
- Dno naczynia żaroodpornego wypełnij odrobiną passaty połączonej z oregano. Układaj roladki, jedna przy drugiej. Wierzch ponownie polej passatą, dodaj na wierzch ponownie trochę passaty i wszystko posyp mozzarellą lub parmezanem.
- Gotowe danie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz je przez 20-30 minut. Po tym czasie roladki są gotowe do podania. Smacznego!