Wielu uczniom po tak długim wypoczynku trudno jest przestawić się na szkolny tryb. Warto więc umilić im powrót do szkoły pysznymi śniadaniami, które mogą zabrać do plecaka. Co jednak przygotować, by nie stać cały ranek w kuchni.
Zobacz wideo Prosty przepis na sycącego burgera w tortilli
Co na śniadanie do szkoły? Tortilla z szynką to błyskawiczny, ale i sprytny przepis
Tortilla z szynką i warzywami to świetna opcja dla nawet największych niejadków. Najlepsze jest to, że możemy przemycić w niej ogrom warzyw. Tak przygotowane roladki smakują obłędnie, ale i pięknie wyglądają. Przygotowuje się je błyskawicznie, a najlepiej jeśli zrobimy to dzień wcześniej. Wciąż będą świeże, a na dodatek bardziej zwarte. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 4 placki tortilli,
- 150g szynki,
- kilka plastrów sera żółtego,
- awokado (opcjonalnie),
- 150g kremowego serka,
- kilka dużych listków sałaty,
- pół papryki,
- 1 ogórek.
Sposób przygotowania:
- Placki tortilli smarujemy serkiem.
- Układamy szynkę, ser żółty i pokrojone w słupki warzywa.
- Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek.
- Na plackach tortilli układamy kolejno: sałatę, szynkę, ser i warzywa. Każdy placek ciasno zwijamy w rulon. Na noc zawijamy w folię spożywczą. Rano kroimy na kawałki o szerokości kilku centymetrów. Smacznego!
Śniadanie do szkoły na słodko. Przepis na puszyste pankejki
Jeśli jednak nasze dzieci wolą śniadania na słodko, to warto przygotować im puszyste pankejki. Z ulubionymi owocami i syropem smakują po prostu obłędnie. Jak je przygotować?
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki naturalnej maślanki,
- 2 średnie jajka,
- czubata łyżka cukru pudru,
- czubata łyżeczka sody kuchennej,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 czubate łyżki masła (należy je rozpuścić),
- odrobina soli,
- olej,
- ulubione dodatki do podania.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę i dodaj sodę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól. Do kolejnej miski wlej maślankę, dodaj roztopione masło oraz wbij jajka. Następnie zmiksuj i dodaj do miski z suchymi składnikami. Odstaw na kilka minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż z obu stron, aż osiągną złoty kolor. Podawaj z ulubionymi owocami.