• Link został skopiowany

Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu. Lepsze od kebaba, a gdy zjadłam, od razu zaczęłam robić drugą porcję

Jeśli chcesz samodzielnie zrobić domowego fast fooda to dobrze trafiłeś. To, co proponujemy nie jest to burgerem, pizzą, czy kebabem, tylko coś znacznie lepszym. Połączenie składników, które później zamyka się w placku jest trudne do opisania. Od razu zrób kilka porcji, bo jedna to za mało.
Tortilla
Fot. Shutterstock, Stepanek Photography
Zobacz wideo Najlepszy drobiowy kebab. Jak u mamy

Czasem są dni, kiedy to ochota na zjedzenie jakiegoś fast fooda jest większa niż zazwyczaj. Jednak to, co można znaleźć w lokalach już mogło się przejeść, a wtedy chce się spróbować nowości. Jeśli żadna restauracja nie oferuje czegoś, co zaskoczy podniebienie, warto wykorzystać ten przepis. Niektórym może przypominać kebaba, ale podobny jest do niego jedynie z zewnątrz. W środku można zasmakować farszu zrobionego z cebuli i mięsa mielonego. By podbić smak, dodaje się do niego cynamon i trochę pikantnego pieprzu. Taki farsz zamyka się wraz z warzywami w tortilli, na koniec można go lekko podgrzać na patelni.

Przepis na haszu, czyli alternatywę dla kebaba

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 500 g białej cebuli,
  • olej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz cayenne.

Składniki dodatkowe

  • 6 placków tortilli,
  • sałata,
  • ogórek,
  • pomidor,
  • sos czosnkowy,
  • ketchup.

Sposób przygotowania

  1. Cebule obierz z łupin i pokrój w piórka. Na głębokiej patelni rozprowadź 2 łyżki oleju, a gdy będzie ciepły, wrzuć na niego warzywo. Smaż do momentu zarumienienia. Pod koniec smażenia obsyp całość solą i pieprzem, podlej ją również niewielką ilością wody. Duś do miękkości.
  2. Mięso mielone przełóż na deskę i delikatnie posiekaj. W takiej formie przełóż je na patelnię z cebulą i posyp cynamonem. Przypraw je również oregano i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Trzymaj na ogniu do całkowitego wysmażenia, co jakiś czas mieszaj.
  3. W tym czasie zajmij się warzywami. Ogórka i pomidora pokrój w plastry, sałatę przemyj, osusz i poszatkuj. Placek tortilli podgrzej na suchej patelni, wysmaruj ketchupem, na środku ułóż mięsny farsz i porozkładaj warzywa. Wierzch oblej sosem czosnkowym, całość zawiń na kształt kebaba. Tak przygotowane możesz podgrzać na patelni lub grillu. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: