Jeśli chcesz samodzielnie zrobić domowego fast fooda to dobrze trafiłeś. To, co proponujemy nie jest to burgerem, pizzą, czy kebabem, tylko coś znacznie lepszym. Połączenie składników, które później zamyka się w placku jest trudne do opisania. Od razu zrób kilka porcji, bo jedna to za mało.
Fot. Shutterstock, Stepanek Photography
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy drobiowy kebab. Jak u mamy
Czasem są dni, kiedy to ochota na zjedzenie jakiegoś fast fooda jest większa niż zazwyczaj. Jednak to, co można znaleźć w lokalach już mogło się przejeść, a wtedy chce się spróbować nowości. Jeśli żadna restauracja nie oferuje czegoś, co zaskoczy podniebienie, warto wykorzystać ten przepis. Niektórym może przypominać kebaba, ale podobny jest do niego jedynie z zewnątrz. W środku można zasmakować farszu zrobionego z cebuli i mięsa mielonego. By podbić smak, dodaje się do niego cynamon i trochę pikantnego pieprzu. Taki farsz zamyka się wraz z warzywami w tortilli, na koniec można go lekko podgrzać na patelni.
REKLAMA
Przepis na haszu, czyli alternatywę dla kebaba
Składniki
500 g mięsa mielonego,
500 g białej cebuli,
olej,
pół łyżeczki cynamonu,
łyżeczka suszonego oregano,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
sól,
pieprz cayenne.
Składniki dodatkowe
6 placków tortilli,
sałata,
ogórek,
pomidor,
sos czosnkowy,
ketchup.
Sposób przygotowania
Cebule obierz z łupin i pokrój w piórka. Na głębokiej patelni rozprowadź 2 łyżki oleju, a gdy będzie ciepły, wrzuć na niego warzywo. Smaż do momentu zarumienienia. Pod koniec smażenia obsyp całość solą i pieprzem, podlej ją również niewielką ilością wody. Duś do miękkości.
Mięso mielone przełóż na deskę i delikatnie posiekaj. W takiej formie przełóż je na patelnię z cebulą i posyp cynamonem. Przypraw je również oregano i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Trzymaj na ogniu do całkowitego wysmażenia, co jakiś czas mieszaj.
W tym czasie zajmij się warzywami. Ogórka i pomidora pokrój w plastry, sałatę przemyj, osusz i poszatkuj. Placek tortilli podgrzej na suchej patelni, wysmaruj ketchupem, na środku ułóż mięsny farsz i porozkładaj warzywa. Wierzch oblej sosem czosnkowym, całość zawiń na kształt kebaba. Tak przygotowane możesz podgrzać na patelni lub grillu. Smacznego!