Kopytka z ziemniaków z dodatkiem buraków to totalny hit. Na takie połączenie trafimy w wielu restauracjach, jednak nie musimy wydawać kroci, bo możemy zrobić takie danie w domu. Oto przepis na buraczane kopytka, które zachwycą gości.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Przepis na buraczane kopytka. Kolor i smak to zachwycające połączenie
Buraczane kopytka przyciągają wzrok wyjątkową barwą. To doskonała propozycja dla niejadków, które zaciekawione kolorem, z pewnością zechcą sięgnąć po to danie. Nie warto zapomnieć o dodatkach, czyli cebuli i pokrojonej w kostkę kiełbasie oraz boczku, jeśli lubimy mięsne wkładki.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 1 duży burak,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 200 g boczku,
- 1 cebula,
- sól i pieprz.
Kopytka z ziemniaków z burakiem - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Buraka myjemy i owijamy folią aluminiową, a następnie pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach.
- Buraka wyciągamy i odkładamy do ostygnięcia.
- Ścieramy go na tarce na małych oczkach. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z burakiem.
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i zagniatamy ciasto.
- Wbijamy jajko i dodajemy sól oraz pieprz.
- Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części.
- Formujemy długie wałeczki i kroimy na kopytka.
- Gotujemy wodę, dodajemy sól i odrobinę oleju, by się nie skleiły. Wrzucamy kopytka na wrzącą wodę i wyciągamy po 2-3 minutach od wypłynięcia.