Kopytka z ziemniaków odchodzą do lamusa. Dodaj do nich to warzywo, a będą piękne i różowiutkie

Kopytka z ziemniaków to tradycyjny przepis, który znamy i kochamy. Czasem warto jednak poeksperymentować. Ten dodatek całkowicie zmieni ich wygląd, nadając im pięknego różowego koloru. Poprawi się również ich smak. Jak zatem je przygotować? Podpowiadamy.

Kopytka z ziemniaków z dodatkiem buraków to totalny hit. Na takie połączenie trafimy w wielu restauracjach, jednak nie musimy wydawać kroci, bo możemy zrobić takie danie w domu. Oto przepis na buraczane kopytka, które zachwycą gości.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Przepis na buraczane kopytka. Kolor i smak to zachwycające połączenie

Buraczane kopytka przyciągają wzrok wyjątkową barwą. To doskonała propozycja dla niejadków, które zaciekawione kolorem, z pewnością zechcą sięgnąć po to danie. Nie warto zapomnieć o dodatkach, czyli cebuli i pokrojonej w kostkę kiełbasie oraz boczku, jeśli lubimy mięsne wkładki.

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 1 duży burak
  • 1 jajko, 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 200 g boczku
  • 1 cebula, 
  • sól i pieprz. 

Kopytka z ziemniaków z burakiem - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.  
  2. Buraka myjemy i owijamy folią aluminiową, a następnie pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. 
  3. Buraka wyciągamy i odkładamy do ostygnięcia.  
  4. Ścieramy go na tarce na małych oczkach. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z burakiem. 
  5. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i zagniatamy ciasto.  
  6. Wbijamy jajko i dodajemy sól oraz pieprz.  
  7. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części.  
  8. Formujemy długie wałeczki i kroimy na kopytka. 
  9. Gotujemy wodę, dodajemy sól i odrobinę oleju, by się nie skleiły. Wrzucamy kopytka na wrzącą wodę i wyciągamy po 2-3 minutach od wypłynięcia. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.