Co warto jeść jesienią? Jak skomponować jesienne menu?
Co warto jeść jesienią, aby cieszyć się zdrowiem i energią? Okres przejściowy obfituje niestety nie tylko w zmieniającą się pogodę i niskie temperatury, ale także może sprzyjać przeziębieniom. Dlatego też powinniśmy nieco lepiej zadbać o nasz organizm. Kluczowym elementem jest wprowadzenie do menu, produktów, które podniosą naszą wydajność, energię i odporność. Nieodłącznym elementem naszej diety powinny być produkty bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Doskonale sprawdzą się tutaj wszelkiego typu kiszonki, zupy i dania mięsne, które rozgrzeją od środka nasz organizm. Poniżej znajdziesz porady o tym, po co warto sięgać jesienią oraz kilka przepisów.
Jesienne warzywa - na co postawić?
Jesienne warzywa sezonowe są bardzo różnorodne, dlatego też postawimy tylko na kilka produktów, które warto wprowadzić do swojej diety. Będą to warzywa, które doskonale wpłyną na naszą odporność, ale także przyczynią się do ogólnej poprawy samopoczucia. Poniżej kilka z nich:
- Jarmuż. Jest to warzywo, które doskonale nadaje się do wykonywania z niego koktajli, zup i sałatek. Jeżeli chodzi o jego właściwości, to warto zaznaczyć, że posiada on bardzo wysoką zawartość witamin z grupy B. Kolejną ważną witaminą, jaką możemy znaleźć w jarmużu, jest między innymi witamina C. Jarmuż stanowi doskonałe wzmocnienie naszego organizmu. Dlatego też poleca się go spożywać, zwłaszcza osobom, które borykają się z osłabionym układem immunologicznym. Jest wspaniałym wsparciem dla naczyń krwionośnych. Ponadto zmniejsza on poziom złego cholesterolu.
- Cebula. W dalszym ciągu nie jest ona odpowiednio doceniana, tak jak być powinna. Cebulę możemy spożywać nie tylko jako dodatek do różnego rodzaju sałatek czy też surówek lub kanapek, ale świetnie sprawdzi się nawet jako główny składnik zupy. Jeżeli chodzi natomiast o jej właściwości prozdrowotne, to są one bardzo wszechstronne. Jednym z kluczowych jest oczywiście działanie przeciwbakteryjne. Ponadto doskonale pomaga w zwalczaniu przeziębienia. Nie bez przyczyny podaje się jako syrop podczas choroby. Cebula działa niczym probiotyk. Mało kto wie o tym, że cebula zapobiega powstawaniu próchnicy. Jest też bogata w witaminę C.
- Kalarepa. To kolejne z warzyw, po które sięgamy dosyć rzadko. Zdecydowanie czas to zmienić. Kalarepa doskonale oczyszcza nasz organizm z toksyn. Ponadto jest wspaniałym wsparciem dla naszego wzroku. Wykazuje działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Jesienne owoce – pigwa, żurawina i winogron. One poprawią Twoje zdrowie!
Jesienne owoce to między innymi pigwa, żurawina czy też na przykład winogron. Oczywiście jesienny repertuar jest znacznie bogatszy. W artykule przedstawimy tylko kilka z propozycji. Jeżeli chcecie dowiedzieć się, jakie właściwości posiadają, zapraszamy do lektury:
- Pigwa. Doskonale pobudza nasz apetyt. Jednocześnie może być pomocna w przypadku biegunek, wymiotów i wzdęć. Jeżeli zmagasz się z problemami jelitowymi, to zdecydowanie warto, abyś sięgnął po pigwę. Ponadto pigwa poprawia pracę układu krążenia.
- Żurawina. Nierzadko jest to składnik różnego rodzaju ciast, deserów lub dżemów. Jeżeli chodzi natomiast o jej właściwości prozdrowotne, to działa ona moczopędnie. Dlatego też polecana jest w przypadku zapalenia pęcherza. Jest doskonałym wsparciem dla układu oddechowego. Działa odkażająco. Jest bardzo pomocna przy leczeniu przeziębienia oraz grypy.
- Winogrona. Kochamy je nie tylko z powodu walorów smakowych, ale i korzystnych właściwości. Winogrona są bogate w witaminy z grupy B. Posiadają także witaminy A, C, E oraz K. Winogrona są wsparciem dla naszej skóry, poprawiając jej jędrność oraz kolor.
Jesienne pomysły kuchenne - sprawdź potrawy, które możesz przygotować z powyższych składników
Jesienne pomysły kulinarne przydadzą się każdemu. Oto kilka z nich:
Potrawy, które możesz zrobić z jarmużu
- koktajl jarmużowy z bananem i jabłkiem
- omlet z jarmużu, jajek, mąki i czosnku
- sok jarmużowy z pomarańczą i jabłkiem
- chipsy z jarmużu
Dania, które możesz wykonać z cebuli:
Potrawy z kalarepy:
- kalarepowe kotleciki
- frytki z kalarepy
Przysmaki z pigwy:
- dżem pigwowy
- ciasto pigwowo - imbirowe
Pyszności z żurawiny:
- konfitura z żurawiny
- ciasteczka z żurawiną
- słodkie bułeczki z dodatkiem żurawiny
Przysmaki z winogron:
Zobacz też: Risotto z dynią - szybki jednogarnkowy obiad gotowy w 30 minut. Przepisy ze specjalnymi dodatkami