Więcej przepisów na przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sok z pomidorów to idealna baza do zup i sosów. Nic tak nie podkręca pomidorowej, jak pyszny sok z pomidorów zerwanych latem i pewnie każdy, kto ma kilka słoiczków w swojej piwnicy, dobrze o tym wie. Dziś podpowiem wam, jak zrobić pyszny sok z pomidorów, a posłużę się przepisem mojej cioci. Dodaje do pomidorów lubczyk, czosnek i... uwaga: obierki z jabłek.
Sok z pomidorów - przepis mojej cioci
Składniki:
- 2 kg dojrzałych, soczystych pomidorów, odmiana nie gra dużej roli
- łyżka cukru
- płaska łyżka soli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego (można dać jedną, jeśli nie lubisz mocnego smaku)
- obierki z jednego, najlepiej kwaśnego jabłka
- 2 gałązki świeżego lubczyku
Sok pomidorowy - sposób wykonania:
- Zacznij od przebrania pomidorów. Pamiętaj, że do soku powinny trafić tylko dojrzałe owoce, bez przebarwień i innych defektów. Następnie sparz je we wrzątku, obierz ze skórki, pokrój na części i usuń gniazda nasienne.
- Przygotuj garnek z grubym dnem. Następnie włóż do niego pomidory, sól, cukier, obierki i dodaj lubczyk. Włącz minimalną moc palnika i gotuj, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy pomidory zaczną się rozpadać, przetrzyj je przez drobne sito, a powstały sok ponownie zagotuj.
- Do soku dodaj przeciśnięty czosnek i ocet. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kwadrans. Jeśli sok jest za gęsty, dolej odrobinę wody, ale dodaj także troszkę octu i cukru.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki lub małe butelki. Wlej do nich gorący sok i szczelnie zakręć. Następnie odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały.
Tak przygotowany sok z pomidorów jest pyszny i idealnie podkręci smak każdej potrawy. Obierki z jabłek dodają mu delikatnej kwasowości, natomiast lubczyk świeżości. Koniecznie wypróbuj ten przepis - naprawdę warto.