Sok z pomidorów - przepis mojej cioci. Jest najpyszniejszy, ale dodaje do niego dziwne rzeczy

Sok z pomidorów to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia we wrześniu. Jeśli chcecie poznać sprawdzony przepis na sok z pomidorów, mam dla was coś specjalnego. Moja ciocia robi najpyszniejszy sok z pomidorów, ale dodaje do niego dziwne (moim zdaniem) rzeczy. Tak czy siak, to działa. Piję ten sok prosto ze słoika.

Więcej przepisów na przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sok z pomidorów to idealna baza do zup i sosów. Nic tak nie podkręca pomidorowej, jak pyszny sok z pomidorów zerwanych latem i pewnie każdy, kto ma kilka słoiczków w swojej piwnicy, dobrze o tym wie. Dziś podpowiem wam, jak zrobić pyszny sok z pomidorów, a posłużę się przepisem mojej cioci. Dodaje do pomidorów lubczyk, czosnek i... uwaga: obierki z jabłek. 

Sok z pomidorów - przepis mojej cioci

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych, soczystych pomidorów, odmiana nie gra dużej roli
  • łyżka cukru
  • płaska łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego (można dać jedną, jeśli nie lubisz mocnego smaku)
  • obierki z jednego, najlepiej kwaśnego jabłka
  • 2 gałązki świeżego lubczyku

Sok pomidorowy - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przebrania pomidorów. Pamiętaj, że do soku powinny trafić tylko dojrzałe owoce, bez przebarwień i innych defektów. Następnie sparz je we wrzątku, obierz ze skórki, pokrój na części i usuń gniazda nasienne. 
  2. Przygotuj garnek z grubym dnem. Następnie włóż do niego pomidory, sól, cukier, obierki i dodaj lubczyk. Włącz minimalną moc palnika i gotuj, co jakiś czas mieszając. 
  3. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać, przetrzyj je przez drobne sito, a powstały sok ponownie zagotuj. 
  4. Do soku dodaj przeciśnięty czosnek i ocet. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kwadrans. Jeśli sok jest za gęsty, dolej odrobinę wody, ale dodaj także troszkę octu i cukru.
  5. Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki lub małe butelki. Wlej do nich gorący sok i szczelnie zakręć. Następnie odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały.

Tak przygotowany sok z pomidorów jest pyszny i idealnie podkręci smak każdej potrawy. Obierki z jabłek dodają mu delikatnej kwasowości, natomiast lubczyk świeżości. Koniecznie wypróbuj ten przepis - naprawdę warto. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.