Puszyste i miękkie ciasto ze śliwkami, które zrobisz w chwilę. Nawet nie potrzebujesz miksera

Trwa właśnie sezon na śliwki. Warto wykorzystać ten czas na przygotowanie nie tylko pysznych przetworów na zimę, ale i słodkich wypieków, które świetnie sprawdzą się na popołudniowy deser. Puszyste niczym chmurka ciasto w połączeniu ze słodyczą owocu zapewnia chwilę przyjemności w zabieganym dniu.

Ciasto ze śliwkami jest jednym z najprostszych wypieków, jakich możesz się podjąć, mając niewiele czasu. Wymaga zaledwie kilku podstawowych składników, w tym świeżych, sezonowych śliwek (najlepiej węgierek!). Z tą recepturą nie potrzebujesz nawet wyciągać miksera z głębi kuchennej szafki.

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Puszyste i delikatne ciasto ze śliwkami. W sam raz do popołudniowej kawy 

Proste wypieki zwykle sprawdzają się najlepiej. Robisz je szybko - i równie prędko pałaszujesz. Śliwkowiec na maślance jest puszysty i jednocześnie wilgotny. W połączeniu z owocami smakuje wprost obłędnie. Poniższy przepis jest nie tylko prosty i smaczny, ale co najważniejsze - sprawdzony. Każdy, kto próbował tego ciasta przy kawie lub herbacie, natychmiast prosił o dokładkę. Koniecznie wypróbuj go we własnym domu!

Składniki na ciasto:

  • 800 g śliwek,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 90 g masła,
  • 250 ml maślanki,
  • 120 g cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy do smaku.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru,
  • 60 g masła.

Ciasto ze śliwkami na maślance. Sposób wykonania

Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj, a następnie wsyp cukier biały i waniliowy, dodaj jajka i podgrzaną (ale nie gorącą) maślankę. Masło rozpuść w rondelku, przestudź i również umieść w misce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.

Uszykuj blaszkę o wymiarach 30 cm na 20 cm. Wysmaruj ją masłem i oprósz delikatnie mąką. Możesz też po prostu wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Ułóż owoce na wierzchu ciasta. 

Teraz czas na kruszonkę. Mąkę, cukier i masło (wyjęte godzinę wcześniej z lodówki) umieść w misce i połącz palcami do momentu powstania charakterystycznych grudek. Posyp ciasto uzyskaną kruszonką, a na koniec umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę. Kiedy ciasto śliwkowe wyrośnie i się zarumieni, możesz je wyjąć.

Odstaw je na chwilę do ostudzenia. Możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub nawet oblać lukrem domowej roboty, ale i bez tego ciasto będzie słodkie i wyśmienite. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.