Ciasto ze śliwkami jest jednym z najprostszych wypieków, jakich możesz się podjąć, mając niewiele czasu. Wymaga zaledwie kilku podstawowych składników, w tym świeżych, sezonowych śliwek (najlepiej węgierek!). Z tą recepturą nie potrzebujesz nawet wyciągać miksera z głębi kuchennej szafki.
Proste wypieki zwykle sprawdzają się najlepiej. Robisz je szybko - i równie prędko pałaszujesz. Śliwkowiec na maślance jest puszysty i jednocześnie wilgotny. W połączeniu z owocami smakuje wprost obłędnie. Poniższy przepis jest nie tylko prosty i smaczny, ale co najważniejsze - sprawdzony. Każdy, kto próbował tego ciasta przy kawie lub herbacie, natychmiast prosił o dokładkę. Koniecznie wypróbuj go we własnym domu!
Składniki na ciasto:
Składniki na kruszonkę:
Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj, a następnie wsyp cukier biały i waniliowy, dodaj jajka i podgrzaną (ale nie gorącą) maślankę. Masło rozpuść w rondelku, przestudź i również umieść w misce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.
Uszykuj blaszkę o wymiarach 30 cm na 20 cm. Wysmaruj ją masłem i oprósz delikatnie mąką. Możesz też po prostu wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Ułóż owoce na wierzchu ciasta.
Teraz czas na kruszonkę. Mąkę, cukier i masło (wyjęte godzinę wcześniej z lodówki) umieść w misce i połącz palcami do momentu powstania charakterystycznych grudek. Posyp ciasto uzyskaną kruszonką, a na koniec umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę. Kiedy ciasto śliwkowe wyrośnie i się zarumieni, możesz je wyjąć.
Odstaw je na chwilę do ostudzenia. Możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub nawet oblać lukrem domowej roboty, ale i bez tego ciasto będzie słodkie i wyśmienite. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl