Krem z pieczarek to przepis na jedwabistą, smaczną zupę. Klasyka to jednak nie tylko same grzyby

Przed nami jesień, a co za tym idzie, pora idealna na obiady pełne obłędnych aromatów i leśnych akcentów. Zupa krem z pieczarek sprawdzi się w tej roli wybornie. Przepis pójdzie jak z płatka, jeśli sięgniesz po odpowiednie produkty i kilka sprawdzonych dodatków - te podkreślą charakter czy pięknie ozdobią danie.

Jesień to doskonały moment, by do omowego menu wprowadzić rozgrzewające potrawki, aromatyczne zupy i kilka składników, które o tej porze roku smakują dosłownie wybornie. Na liście nie może zabraknąć kremu z pieczarek, który jest gotowa w mgnieniu oka, a niemal doskonale smakuje za każdym razem. 

Krem z pieczarek, czyli ekspresowy i iście jesienny obiad 

O tej porze roku domowe menu nieco się zmienia - wówczas sięgamy po produkty pełne aromatów, smaków i kolorów. Dieta pełna jest witamin, ale też skupia się na rozgrzewających i dodających energii propozycjach. Jedną z nich jest obłędna zupa krem z pieczarek, która jest jednocześnie arcy prosta w przygotowaniu, a z drugiej strony nie ma sobie równych. 

Zupa krem z pieczarek jest jednym z ulubionych dań Polaków zaraz obok rosołu, pierogów i kultowych kotletów. Grzyby możemy dostać przez cały rok, jednak to właśnie jesienią ich smak jest najbardziej rozchwytywany i chętnie przygotowywany. Nasza zupa to nic trudnego - wystarczy kilka pieczarek, marchew, cebule i baza w postaci bulionu. Pozostałe produkty to dodatki takie jak oliwa, przyprawy i kremowa śmietanka, która idealnie zagęści i przełamie smak naszej zupy. 

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Przepis na obłędny krem z pieczarek - z tymi dodatkami rozgrzeje i nasyci

Składniki: 

  • 500 g pieczarek,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • korzeń pietruszki,
  • marchew,
  • oliwa,
  • łyżka masła,
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek,
  • śmietana kwaśna lub słodka,
  • szczypiorek lub koperek, 
  • do podania grzanki lub groszek ptysiowy. 

Sposób przygotowania:

  1. Na wstępie obierz i pokrój pieczarki oraz cebulę. 
  2. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmażaj około 10 minut - powinna się ładnie zarumienić, ale nie przypalić. Teraz wrzuć grzyby oraz łyżkę masła. 
  3. Gdy nasze składniki się duszą, zetrzyj na tarce marchew i korzeń pietruszki, zioła pokrój. 
  4. Po 10 minutach duszenia dodaj do garnka marchew, pietruszkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. 
  5. Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj przez 25-30 minut - do momentu aż ziemniaki będą miękkie. 
  6. Tak przygotowaną zupę zabiel śmietanką i zmiksuj na gładki krem. 
  7. Na koniec udekoruj krem z pieczarek świeżą zieleniną - rarytas serwuj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.