Więcej ciekawostek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jako miłośniczka gotowania i wszystkiego, co z kulinariami związane, nie mogę sobie pozwolić, by to, co ostatnio zobaczyłam przeszło bez echa. Może to trochę śmieszne, może delikatnie groteskowe, ale każdy chyba się przekonał, że niektóre osoby są w stanie bronić swojego zdania do ostatniej kropli śliny, lub dopóki nie zdrętwieją palce od klikania w klawiaturę. Zwłaszcza kiedy ktoś na Facebooku usiłuje przykładowej starszej pani (lub panu) wmówić, że źle zaprawiała zupę śmietaną. Ależ to był pogrom...
Jakiś czas temu, na jednej z facebookowych grup jedna z użytkowniczek pochawliła się zdjęciem swojej zupy, zdaje się, była to pieczarkowa, może grzybowa. Pani podała przepis i na końcu z humorem dopisała: Przepraszam, ale śmietana postanowiła się zwarzyć. Ale zupa i tak pyszna. I wtedy się zaczęło.
Trzeba było rozrobić, to by nie było tych glutów
- napisała pani Halinka.
Jak się leje na wrzątek, to tak jest. Ja umiem zabielić zupę, młodzi niech się uczą
- odpowiada pani Barbara.
Przecież wiadomo, że do zupy tylko kremówka. Robię tak od 50 lat i nigdy mi się nie zwarzyła
- dodaje pani Franciszka.
Ty najlepiej wiesz (...). Kremówka tylko do ciast, do zup ma być kwaśna!!!!
I właśnie w ten sposób pod zdjęciem ładnej, apetycznej zupy rozgorzała kłótnia. To jak w końcu jest, jaką śmietaną powinno zabielać się zupę, żeby się nie zwarzyła?
Post na facebooku o śmietanie podzielił użytkowników na dwa obozy: osiemnastka i kremówka. Obie strony broniły swoich racji, jak tylko mogły, podając argumenty, które spokojnie mogłyby popierać niektóre uchwały w Sejmie. "Bo tak robią Polacy!". Tylko jak robią Polacy, żeby śmietana się nie zwarzyła? Cóż, oczywiście kremówka daje większą pewność, że idealnie zabieli zupę, ale pamiętajmy, że to słodka i tłusta śmietana. Jeśli lubisz taki smak, śmiało - idealnie nada się do pomidorowej, czy do pieczarkowej. Tylko co jeśli chcemy dodać do zupy chudą, kwaśną śmietanę, na przykład osiemnastkę? Nigdy nie wolno zapomnieć o tym, że wlanie jej bezpośrednio do gotującego się wywaru najpewniej poskutkuje tym, że na powierzchni będą unosić się plamki zwarzonego nabiału. Zanim więc wlejesz kwaśną śmietanę do zupy, należy ją rozrobić w kilku łyżkach lub nawet chochelkach czystego wywaru. I uwaga, nie należy wlewać tego roztworu do wrzącej zupy. Przed tym należy wyłączyć palnik pod garnkiem na chwilę i dopiero wymieszać całość ze śmietaną.