Przepis na soczyste i chrupiące udka z kurczaka. Wystarczy zanurzyć mięso w aromatycznej marynacie

Udka z kurczaka wcale nie muszą smakować tak jak zawsze. Wystarczy zamiast gotowej mieszanki przypraw, postawić na obłędną marynatę. Aby uzyskać smak idealny, wystarczy zadbać o świeże zioła, odpowiedni nabiał i świeże mięso. Tak przygotowany kurczak rozpływa się w ustach i ma idealnie chrupiącą, złocistą skórkę.

Zapomnij o nudnym, mdłym kurczaku doprawionym gotowym miksem przypraw ze sklepu. Pora na kulinarne zmiany, które doprowadzą cię do perfekcji. Nasza metoda jest banalnie prosta, a zawsze wychodzi i smakuje doskonale. Sekretem jest prostota, jakość i odpowiednio zachowane proporcje. 

Przepis na udka z kurczaka w wersji premium - zapomnij o suchym mięsie

Udka z piekarnika to jedne z najczęściej wykonywanych dań obiadowych. niestety często okazuje się ze smak daleki jest od perfekcji - wsztstko przez brak marynaty, zbędny pośpiech czy nieodpowiednią temperaturę pieczenia. Jak się jednak okazuje, ideał wcale nie jest taki trudny do osiągnięcia. Czasami im mniej, tym lepiej, dlatego warto zadbać o właściwe zioła, przyprawy i kremowy, gęsty nabiał, który będzie idealnie pasować do marynaty. Ta z kolei sprawi, że mięso będzie kruche, soczyste i delikatne. Krótko mówiąc: doskonałe w każdym szczególe!

Jeśli brakuje ci inspiracji na szybki obiad, udka z kurczaka będą jak znalazł. Przygotowanie jest ekspresowe - wystarczy wcześniej zamarynować mięso, a następnie po kilku godzinach lub całej nocy leżakowania w lodówce przełożyć kawałki na blachę, lub do naczynia żaroodpornego. Reszta dosłownie robi się sama, z kolei smak jest niepodważalny. 

Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Takich udek jeszcze nie było, a wystarczy zanurzyć je w jogurcie 

Składniki: 

  • 7 sztuk udek z kurczaka,
  • 400-500 g jogurtu naturalnego, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • suszony majeranek, 
  • rozmaryn, 
  • curry,
  • kurkuma,
  • papryka słodka mielona, 
  • sól, 
  • pieprz,
  • dla chętnych odrobina chilli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Mięso przełóż do woreczka strunowego lub dużej miski. 
  3. Teraz pora na marynatę - jogurt połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i resztą przypraw. Całość dokładnie zamieszaj i połącz z mięsem kurczaka. Udka warto dokładnie natrzeć - wówczas smak będzie znacznie lepszy. 
  4. Mięso szczelnie zamknij i włóż do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. 
  5. Po tym czasie wyłóż na blaszkę papier do pieczenia, polej go tłuszczem, a na niego kawałki mięsa. Resztki marynaty przełóż na kurczaka. 
  6. Całość przykryj folią aluminiową i piecz przez około godzinę w temperaturze 170 stopni. 
  7. Po tym czasie zdejmij  folię i piecz kurczaka kolejne 20 minut - wówczas skorka ładnie się zarumieni, a mięso nadal pozostanie w środku soczyste. 
  8. Tak przygotowane udka z kurczaka serwuj z ulubionymi dodatkami. Polecamy zapiekane talarki ziemniaczane lub puree i zieloną kompozycję sałat z obłędnym sosem winegret. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.