Zapomnij o nudnym, mdłym kurczaku doprawionym gotowym miksem przypraw ze sklepu. Pora na kulinarne zmiany, które doprowadzą cię do perfekcji. Nasza metoda jest banalnie prosta, a zawsze wychodzi i smakuje doskonale. Sekretem jest prostota, jakość i odpowiednio zachowane proporcje.
Przepis na udka z kurczaka w wersji premium - zapomnij o suchym mięsie
Udka z piekarnika to jedne z najczęściej wykonywanych dań obiadowych. niestety często okazuje się ze smak daleki jest od perfekcji - wsztstko przez brak marynaty, zbędny pośpiech czy nieodpowiednią temperaturę pieczenia. Jak się jednak okazuje, ideał wcale nie jest taki trudny do osiągnięcia. Czasami im mniej, tym lepiej, dlatego warto zadbać o właściwe zioła, przyprawy i kremowy, gęsty nabiał, który będzie idealnie pasować do marynaty. Ta z kolei sprawi, że mięso będzie kruche, soczyste i delikatne. Krótko mówiąc: doskonałe w każdym szczególe!
Jeśli brakuje ci inspiracji na szybki obiad, udka z kurczaka będą jak znalazł. Przygotowanie jest ekspresowe - wystarczy wcześniej zamarynować mięso, a następnie po kilku godzinach lub całej nocy leżakowania w lodówce przełożyć kawałki na blachę, lub do naczynia żaroodpornego. Reszta dosłownie robi się sama, z kolei smak jest niepodważalny.
Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym
Takich udek jeszcze nie było, a wystarczy zanurzyć je w jogurcie
Składniki:
- 7 sztuk udek z kurczaka,
- 400-500 g jogurtu naturalnego,
- 4 ząbki czosnku,
- suszony majeranek,
- rozmaryn,
- curry,
- kurkuma,
- papryka słodka mielona,
- sól,
- pieprz,
- dla chętnych odrobina chilli.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Mięso przełóż do woreczka strunowego lub dużej miski.
- Teraz pora na marynatę - jogurt połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i resztą przypraw. Całość dokładnie zamieszaj i połącz z mięsem kurczaka. Udka warto dokładnie natrzeć - wówczas smak będzie znacznie lepszy.
- Mięso szczelnie zamknij i włóż do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin.
- Po tym czasie wyłóż na blaszkę papier do pieczenia, polej go tłuszczem, a na niego kawałki mięsa. Resztki marynaty przełóż na kurczaka.
- Całość przykryj folią aluminiową i piecz przez około godzinę w temperaturze 170 stopni.
- Po tym czasie zdejmij folię i piecz kurczaka kolejne 20 minut - wówczas skorka ładnie się zarumieni, a mięso nadal pozostanie w środku soczyste.
- Tak przygotowane udka z kurczaka serwuj z ulubionymi dodatkami. Polecamy zapiekane talarki ziemniaczane lub puree i zieloną kompozycję sałat z obłędnym sosem winegret.