Pasztet warzywny może być doskonałą alternatywą nie tylko dla wegetarian. Koniec lata to szczyt sezonu cukiniowego. Warzywa te są bardzo tanie i warto wykorzystać je na różny sposób. Siostra Anastazja proponuje, by na bazie cukinii upiec wyśmienity pasztet. Przygotowanie go jest dziecinnie proste. Wystarczy odrobina warzyw i pół godziny czasu wolnego. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na bok w miseczce. Jedną z trzech cebul również ścieramy, podobnie jak ziemniaki, które należy tylko wcześniej obrać. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masy cebulowo-ziemniaczanej. Startą cukinię odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z resztą składników. Pozostałe dwie cebule obieramy, siekamy na drobną kostkę i smażymy na patelni na odrobinie oleju i również dodajemy do warzyw.
Do warzywnej pulpy dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy wedle smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest nadal zbyt rzadka, wystarczy dodać więcej bułki tartej. Gotową masę pasztetową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet według przepisu siostry Anastazji należy piec około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzanie góra dół). Po wyjęciu pasztetu z piekarnika, należy studzić go pierwsze 15 minut w foremce. Dopiero potem możemy wyjąć go i studzić na kratce. Podajemy go pokrojonego w plastry. Będzie smakował wyśmienicie ze świeżym pieczywem. Smacznego!