• Link został skopiowany

Królował na pieczywie w czasach PRL-u, dziś możesz zrobić go własnoręcznie. To tylko 4 proste kroki

Polacy uwielbiają powroty do kultowych smaków, które kojarzą się z latami dzieciństwa. By i dziś powrócić do tych beztroskich czasów, chcemy przypomnieć recepturę, która kiedyś królowała na stołach. Niektórzy uwielbiają smak tego smarowidła, inni nie chcą o nim słyszeć. Jego wykonanie jest banalnie proste.
Paprykarz szczeciński przełknęła jako jedyny.
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
Zobacz wideo Przepis na paprykarz

Paprykarz można znaleźć na półkach w każdym sklepie. Kiedyś cieszył się większą popularnością niż dziś, jednak i tak wiele osób powraca do jego smaku. Dużej ilości osób może przywoływać wspomnienia z dzieciństwa, inni po prostu lubią przypomnieć sobie jego smak. Pomimo że można go dostać na każdym kroku, okazuje się, że jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Wystarczy kilka składników, w tym dobrej jakości ryba, ryż, koncentrat, warzywa i przyprawy i prawdziwy paprykarz jest gotowy. Dodatkowo nieskomplikowana lista produktów sprawia, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Przepis na domowy paprykarz

Składniki

  • 600 g wędzonego pstrąga,
  • 200 g białego ryżu,
  • 2 białe cebule,
  • duża marchewka,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ryżu. Włóż go do osolonej wody i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. Mięso dokładnie oddziel od ości i rozdrobnij je za pomocą widelca. Cebulę i marchew obierz i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelnie rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę. Gdy zdobędzie odpowiedni kolor, dodaj marchew, wlej niewielką ilość wody i podduszaj do momentu, aż marchew stanie się miękka.
  4. Do podduszonych warzyw wrzuć ryż, rybę i dodaj koncentrat. Na koniec posyp wszystko solą, pieprzem i obiema paprykami, dokładnie zamieszaj. Paprykarz umieść w miseczkach lub w słoikach, pozostaw do ostudzenia i podawaj.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: