• Link został skopiowany

Gospodyni ze Śląska zdradziła mi przepis na prawdziwy rarytas. Ciapkapusta nie ma sobie równych

Ciapkapusta uważana jest za smakołyk, który wyróżnia się na tle innych potraw, które łączą z sobą podobne smaki. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka i świetnie sprawdza się jako dodatek do dania obiadowego. Potrawa pochodzi ze śląska, dlatego możemy spodziewać się smaku, który zadowoli każde podniebienie.
Kapusta z ziemniakami
Fot. Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl
Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Ciapkapusta inaczej nazywa panczkrautem lub panszkrautem jest daniem wywodzącym się z kuchni śląskiej. Jej nazwa pochodzi od połączenia niemieckich słów pantschen (fałszować, stosowany w kontekście rozcieńczania win), a także kraut (kapusta). Bliżej przyglądając się nazwie można powiedzieć, że została ona stworzona dlatego, ponieważ danie łączy w jedno kilka produktów. Przede wszystkim rozgniecione ziemniaki, podsmażona cebulką i ugotowana kiszona kapusta. Wszystko to umieszcza się w jednym naczyniu i energicznie miesza, do powstania apetycznego dania. Konsystencją może przypominać paćkę, jednak smakiem nadrabia wszystko. Taką mieszankę można podawać z sadzonym jajkiem, duszonym mięsem lub okrasą zrobioną z boczku.

Przepis na ciapkapustę

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • pół kilo kiszonej kapusty,
  • duża cebula,
  • liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kiszoną kapustę opłucz, by wypłukać z niej nadmiar kwaśnego posmaku. Następnie umieść ją w garnku i zalej 200 ml wody. Wrzuć także ziele angielskie i liścia laurowego. Gotuj przez następne 20 minut. Po tym czasie wyjmij z wywaru przyprawy i pozostaw kapustę do lekkiego przestudzenia.
  2. Cebulę obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Ziemniaki również obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź i rozgnieć na purée.
  3. Do kartofli dodaj ugotowaną kapustę i podsmażoną cebulę. Przypraw według uznania i dokładnie wymieszaj.
  4. Podawaj jako danie główne lub z dodatkiem mięsa i sosu. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: