-
Haps
-
Jak przygotować
- Za grosze zrobisz najsmaczniejszy dodatek do obiadu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia zalewa
Za grosze zrobisz najsmaczniejszy dodatek do obiadu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia zalewa
By obiad był smaczny, składniki, z których jest zrobiony, powinny się ze sobą dobrze komponować. Jednym z nich jest sałatka. Zazwyczaj wybieramy mizerię lub surówkę z pomidorów i sałaty. Jednak my mamy patent, by posiłek był jeszcze lepszy. Wystarczy umieścić na talerzu sałatkę z tej receptury, a sukces będzie murowany.
Zobacz wideo Prosta sałatka z tuńczyka na krakersach
Przygotowywanie przetworów na zimę trwa w najlepsze. Od dłuższego czasu każdy główkuje, co jeszcze może zrobić. Wiele osób zapełniło półki kiszonymi ogórkami zanurzonymi w różnych zalewach. Jednak te zapasy można urozmaicić także sałatkami. Jedną z naszych propozycji jest sałatka szwedzka, którą robi się z ogórków i marchewki. By jej smak był niepowtarzalny, warto zwrócić uwagę na zalewę. Jest klasyczna, o słodko-kwaśnym posmaku.
Przepis na sałatkę szwedzką
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 3 marchewki,
- 20 ziarenek czarnego pieprzu,
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki ziaren gorczycy,
- 70 g soli,
- 2 szklanki wody.
- Składniki na zalewę
- szklanka cukru,
- szklanka octu spirytusowego 10 proc.,
- 450 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem przyrządzania sałatki jest dokładne umycie i oczyszczenie ogórków. Następnie nie obierając ich, pokrój je na cienkie plastry. By ułatwić sobie tę czynność, możesz wykorzystać obieraczkę do warzyw.
- Ogórki umieść w misce i zalej je 2 szklankami wody, a także zasyp 70 g soli. Wymieszaj i odstaw je na bok na około 60 minut.
- Po tym czasie odcedź je z wody, w której się moczyły i zajmij się marchewką. Obierz ją i również podziel na cienkie plastry.
- Do czystych, wyparzonych i suchych składników przełóż ogórki i marchewki. Do każdego naczynia wsyp po równo ziarenka pieprzu, gorczycę, a także ziele angielskie.
- Przygotowane słoiki zalej zalewą. Wykonasz ją podgrzewając w garnku wodę, ocet, a także cukier. Po zalaniu szczelnie zakręć słoiki i ustaw je w garnku, którego dno wyścielone jest ścierkami. Do garnka wlej wody do 3/4 wysokości słoików i zagotuj. Po 10 minutach wyjmij i odstaw odwracając je do góry dnem.
- Pozostaw je do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl