Za grosze zrobisz najsmaczniejszy dodatek do obiadu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia zalewa

By obiad był smaczny, składniki, z których jest zrobiony, powinny się ze sobą dobrze komponować. Jednym z nich jest sałatka. Zazwyczaj wybieramy mizerię lub surówkę z pomidorów i sałaty. Jednak my mamy patent, by posiłek był jeszcze lepszy. Wystarczy umieścić na talerzu sałatkę z tej receptury, a sukces będzie murowany.
Zobacz wideo Prosta sałatka z tuńczyka na krakersach

Przygotowywanie przetworów na zimę trwa w najlepsze. Od dłuższego czasu każdy główkuje, co jeszcze może zrobić. Wiele osób zapełniło półki kiszonymi ogórkami zanurzonymi w różnych zalewach. Jednak te zapasy można urozmaicić także sałatkami. Jedną z naszych propozycji jest sałatka szwedzka, którą robi się z ogórków i marchewki. By jej smak był niepowtarzalny, warto zwrócić uwagę na zalewę. Jest klasyczna, o słodko-kwaśnym posmaku.

Przepis na sałatkę szwedzką

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 3 marchewki,
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki ziaren gorczycy,
  • 70 g soli,
  • 2 szklanki wody.
  • Składniki na zalewę
  • szklanka cukru,
  • szklanka octu spirytusowego 10 proc.,
  • 450 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem przyrządzania sałatki jest dokładne umycie i oczyszczenie ogórków. Następnie nie obierając ich, pokrój je na cienkie plastry. By ułatwić sobie tę czynność, możesz wykorzystać obieraczkę do warzyw.
  2. Ogórki umieść w misce i zalej je 2 szklankami wody, a także zasyp 70 g soli. Wymieszaj i odstaw je na bok na około 60 minut.
  3. Po tym czasie odcedź je z wody, w której się moczyły i zajmij się marchewką. Obierz ją i również podziel na cienkie plastry.
  4. Do czystych, wyparzonych i suchych składników przełóż ogórki i marchewki. Do każdego naczynia wsyp po równo ziarenka pieprzu, gorczycę, a także ziele angielskie.
  5. Przygotowane słoiki zalej zalewą. Wykonasz ją podgrzewając w garnku wodę, ocet, a także cukier. Po zalaniu szczelnie zakręć słoiki i ustaw je w garnku, którego dno wyścielone jest ścierkami. Do garnka wlej wody do 3/4 wysokości słoików i zagotuj. Po 10 minutach wyjmij i odstaw odwracając je do góry dnem.
  6. Pozostaw je do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.