Szukasz ciekawej inspiracji na domowy obiad? Postaw na zupę i to nie byle jaką - zamiast rosołu, klasycznej pomidorowej czy ogórkowej przygotuj barszcz biały z babcinego przepisu. Baza pozostaje niezmienna jednak z dodatkami warto nieco zaszaleć - im więcej, tym lepiej.
Obłędny barszcz biały z babcinego przepiśnika - tu króluje prostota i dodatki
Tradycyjny barszcz biały to zupa, której nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Warto jednak przygotować ją także na co dzień, bez specjalnej okazji lub gdy spodziewasz się gości. Zapewniamy, że wszyscy poproszą o solidną dokładkę, a wszystko to za sprawą kolorowych dodatków, pięknego podania i bezkonkurencyjnej bazy.
Wśród tradycyjnych polskich potraw barszcz biały odgrywa dużą rolę. To wyśmienita zupa, którą zna niemal każdy. Niestety nie w każdym domu podaje się ją w tak rewelacyjny sposób. Na szczęście z naszym przepisem łatwo to zmienić. podpowiadamy zatem jak urozmaicić klasykę - wystarczą ziemniaczki w nieco innej formie, kawałek wiejskiej kiełbaski i inne kolorowe dodatki, które nie tylko pięknie się prezentują na talerzu, ale i wpłyną na smak potrawy.
Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach
Przepis na barszcz biały z mnóstwem smakowitych dodatków
Składniki:
- 6 białych surowych kiełbasek,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 l wody,
- 500 ml zakwasu barszcz biały,
- 3 listki laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- koperek,
- łyżka suszonego majeranku,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- sól,
- pieprz.
dodatkowo:
- gotowane ziemniaki,
- śmietanka 30 proc.,
- kilka łyżeczek chrzanu ze słoiczka,
- jajka na twardo.
Sposób przygotowania:
- Do garnka włóż kiełbaski, pokrojoną w talarki marchew, a także pietruszkę i seler. Całość zalej wodą, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj przez 30 minut na średniej mocy palnika.
- Pod koniec gotowania dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach wyciągnij z wywaru kiełbaski, pietruszkę i seler.
- Teraz wlej do garnka zakwas, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i doprowadź zupę do wrzenia.
- Po tym czasie zmniejsz moc palnika i zahartuj barszcz śmietaną.
- Kolejnym krokiem są dodatki - jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki ugotuj i utłucz na kremowe puree, pod koniec dodaj do warzyw chrzan i odrobinę śmietanki 30 proc. - całość powinna mieć gładką kremową konsystencję.
- Barszcz biały serwuj z tłuczonym puree chrzanowym, połówkami gotowanych jajek i sporą porcją posiekanego koperku. Smacznego!