Znudziła ci się tradycyjna pasta jajeczna? Lekko pieprzny aromat kurek podkręci jej smak nie do poznania. Jajeczno-grzybowa pasta kanapkowa to wyśmienita propozycja na jesienne śniadania i kolacje. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu. Spodziewaj się jednak, że pasta zniknie o wiele szybciej. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe, po około 8-10 minutach, odcedzamy je z gorącej wody i hartujemy w lodowatej. Dzięki temu skorupki będą odchodzić o wiele łatwiej, a na dodatek nie poparzymy sobie dłoni. Obieramy wszystkie jajka i rozgniatamy w misce widelcem lub tniemy w drobną kostkę. Można również posłużyć się mandoliną do jajek.
Kurki czyścimy z piachu i kroimy na mniejsze kawałki, tak aby wszystkie grzyby były podobnej wielkości. Cebule zaś obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Dzięki temu połączeniu grzyby i cebula nabiorą maślanego aromatu, a olej zapobiegnie przypalaniu się masła. Smażymy najpierw cebulę, czekając aż się zacznie szklić. Wtedy dodajemy pokrojone kurki i smażymy całość około 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do osobnej miski i czekamy, aż wszystko się ostudzi.
Rozgniecione jajka łączymy z kurkami i cebulą. Jeśli czujemy taką potrzebę, możemy zblendować pastę na gładką masę. Jeśli jednak lubimy czuć teksturę grzybów i cebuli, nie ma takiej konieczności. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Mieszamy majonez z musztardą i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Gotowy sos łączymy ze składnikami pasty i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek lub szczypiorek i odstawiamy pastę do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie można się zajadać doskonałą pastą na kanapki. Będzie wyśmienita z każdym pieczywem. Smacznego!