Pasta jajeczna z grzybowym twistem. Poza cebulką dodaj świeżych kurek. Pamiętaj jednak, by najpierw zrobić to

Sezon na grzyby w pełni, dlatego warto wykorzystać ten czas mądrze. Podczas kolejnych zakupów kup kurki i przygotuj z nich znakomitą pastę kanapkową. Te złociste grzyby podkręcą smak jajek i majonezu. Domownicy będą się nią zajadać bez końca.

Znudziła ci się tradycyjna pasta jajeczna? Lekko pieprzny aromat kurek podkręci jej smak nie do poznania. Jajeczno-grzybowa pasta kanapkowa to wyśmienita propozycja na jesienne śniadania i kolacje. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu. Spodziewaj się jednak, że pasta zniknie o wiele szybciej. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jajko mollet na dwa sposoby. Spróbuj przed seansem filmu "Johnny"!

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek,
  • 6 jajek,
  • 2 cebule dymki,
  • 4 czubate łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • świeży koperek lub szczypiorek.

Znakomita pasta jajeczna z grzybowym twistem. Idealna na śniadanie i kolację

Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe, po około 8-10 minutach, odcedzamy je z gorącej wody i hartujemy w lodowatej. Dzięki temu skorupki będą odchodzić o wiele łatwiej, a na dodatek nie poparzymy sobie dłoni. Obieramy wszystkie jajka i rozgniatamy w misce widelcem lub tniemy w drobną kostkę. Można również posłużyć się mandoliną do jajek.
Kurki czyścimy z piachu i kroimy na mniejsze kawałki, tak aby wszystkie grzyby były podobnej wielkości. Cebule zaś obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Dzięki temu połączeniu grzyby i cebula nabiorą maślanego aromatu, a olej zapobiegnie przypalaniu się masła. Smażymy najpierw cebulę, czekając aż się zacznie szklić. Wtedy dodajemy pokrojone kurki i smażymy całość około 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do osobnej miski i czekamy, aż wszystko się ostudzi. 

Rozgniecione jajka łączymy z kurkami i cebulą. Jeśli czujemy taką potrzebę, możemy zblendować pastę na gładką masę. Jeśli jednak lubimy czuć teksturę grzybów i cebuli, nie ma takiej konieczności. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Mieszamy majonez z musztardą i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Gotowy sos łączymy ze składnikami pasty i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek lub szczypiorek i odstawiamy pastę do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie można się zajadać doskonałą pastą na kanapki. Będzie wyśmienita z każdym pieczywem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.