Jeśli lubisz proste, ale smaczne i sycące dania, przepis na fasolkę po bretońsku na pewno jest ci dobrze znany. Dziś jednak mamy dla ciebie sposób na to, by potrawa była smaczniejsza i dużo bardziej aromatyczna. Jaki to sposób? Chodzi o pewien trik z kością. Robi tak moja mama i wszyscy powstrzymujemy się, by nie wylizywać garnka.
Fasolka po bretońsku jest całkowicie polskim daniem i niech nie myli was ta nazwa. Przepis na fasolkę jest prosty - ugotowanego Jasia trzeba połączyć z podsmażonym boczkiem, kiełbasą i sosem pomidorowym. Jednak moja mama robi coś jeszcze. Fasolę gotuj w wodzie z wędzonymi kośćmi. To dodaje potrawie niesamowitego aromatu. Cała rodzina uwielbia to danie, a ja dziś podpowiem, jak je zrobić.
Fasolka po bretońsku mojej mamy. Smaku nie da się opisać
Składniki:
500 g fasoli typu piękny Jaś
ok. 300 g kości wędzonych
300 g wędzonego boczku
2 laski swojskiej kiełbasy
3-4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
puszka krojonych pomidorów
pół szklanki passaty pomidorowej
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta cukru i oregano
Fasolka po bretońsku - sposób wykonania:
Dzień wcześniej zacznij od namoczenia fasoli. Przesyp ją do miski i zalej zimną wodą. Dla aromatu możesz dodać listek laurowy.
Następnego dnia przelej namoczoną fasolę do garnka (wody nie musisz wylewać, zawiera skrobię, a to ważne). Następnie dodaj wędzone kości i jeszcze odrobinę wody, by całość była zakryta na "dwa palce". Lekko osól i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, podobnie pokrój cebulę, a czosnek zgnieć w prasce. Na patelnie wytop boczek, następnie dodaj cebule i podsmażaj na wolnym ogniu, aż boczek się zarumieni, a cebula zeszkli.
Dodaj czosnek i pomidory oraz passatę. Całość duś na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut. Następnie całą zawartość patelni przełóż do garnka z fasolą, dodaj do smaku sól, pieprz, ziele angielskie, odrobinę cukru i oregano. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Wskazówka: Zamiast kiełbasy możesz dodać mięso mielone. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się wieprzowina - najlepiej łopatka lub karkówka. Wystarczy podsmażyć ją razem z boczkiem. Smak będzie fenomenalny.