Sałatka "weekendówka". Robię w piątek, jem do poniedziałku. Pyszna i nie podchodzi wodą

Kilka lat temu, na urodziny mojej mamy postanowiłam zrobić sałatkę. Przepis znalazłam w internecie, ale pech (i mój apetyt) chciał, że zabrakło głównego składnika. Za to w lodówce było sporo wędliny. Zrobiłam więc sałatkę "weekendówkę". Jest pyszna, sycąca i idealna na każdą okazję. Nie podchodzi wodą, więc jem ją nawet i cztery dni z rzędu.

kęWięcej przepisów na sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ta sałatka to hit w mojej rodzinie. Na każdej imprezie, czy innym spotkaniu znika bardzo szybko, a nazwałam ją "weekendówką", bo spokojnie przetrwa trzy, a nawet cztery dni w lodówce. Przepis wymieliłam sama, a to przez to, że w oryginalnej recepturze były dwa kalafiory. Za bardzo lubię to warzywo, więc jednego zjadłam, zanim dodałam resztę składników. Żeby zastąpić brak kalafiora, dodałam to, co miałam pod ręką, czyli czerwoną fasolkę z puszki oraz szynkę. Wyszło coś pysznego. 

Najlepsza sałatka na weekend - mój własny przepis

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • ok. 300 g szynki w kawałku
  • ok. 300 g sera żółtego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • musztarda i majonez

Sposób wykonania:

  1. Kalafior ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj, żeby go nie rozgotować - wówczas z sałatki zrobi się pasta. 
  2. Kiedy kalafior się gotuje i chłodzi, przygotuj resztę składników. Szynkę i ser pokrój w kostkę, czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Posiekaj także szczypiorek.
  3. Schłodzonego kalafiora podziel na małe różyczki, następnie przełóż do miski. Dodaj ser, szynkę, czosnek oraz szczypiorek i odsączoną z zalewy fasolkę.  
  4. Dodaj łyżkę musztardy i dwie, trzy łyżki majonezu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Podawaj na zimno jako przystawkę lub na grzankach.

Wskazówka: Szynkę w tym przepisie możesz zastąpić wędzonym kurczakiem. Jeśli jednak masz mniejszego kalafiora, dodaj do sałatki dwa jajka ugotowane na twardo. 

Więcej o: