kęWięcej przepisów na sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ta sałatka to hit w mojej rodzinie. Na każdej imprezie, czy innym spotkaniu znika bardzo szybko, a nazwałam ją "weekendówką", bo spokojnie przetrwa trzy, a nawet cztery dni w lodówce. Przepis wymieliłam sama, a to przez to, że w oryginalnej recepturze były dwa kalafiory. Za bardzo lubię to warzywo, więc jednego zjadłam, zanim dodałam resztę składników. Żeby zastąpić brak kalafiora, dodałam to, co miałam pod ręką, czyli czerwoną fasolkę z puszki oraz szynkę. Wyszło coś pysznego.
Najlepsza sałatka na weekend - mój własny przepis
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 2 pęczki szczypiorku
- 1 puszka czerwonej fasolki
- ok. 300 g szynki w kawałku
- ok. 300 g sera żółtego
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- musztarda i majonez
Sposób wykonania:
- Kalafior ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj, żeby go nie rozgotować - wówczas z sałatki zrobi się pasta.
- Kiedy kalafior się gotuje i chłodzi, przygotuj resztę składników. Szynkę i ser pokrój w kostkę, czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Posiekaj także szczypiorek.
- Schłodzonego kalafiora podziel na małe różyczki, następnie przełóż do miski. Dodaj ser, szynkę, czosnek oraz szczypiorek i odsączoną z zalewy fasolkę.
- Dodaj łyżkę musztardy i dwie, trzy łyżki majonezu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Podawaj na zimno jako przystawkę lub na grzankach.
Wskazówka: Szynkę w tym przepisie możesz zastąpić wędzonym kurczakiem. Jeśli jednak masz mniejszego kalafiora, dodaj do sałatki dwa jajka ugotowane na twardo.