Jak smakują i skąd pochodzą jadalne kasztany?
Kasztan jadalny wywodzi się z południowego regionu Morza Kaspijskiego, Kaukazu i Europy południowo-środkowej, skąd dzięki Rzymianom rozprzestrzenił się w głąb starego kontynentu. Na terenie polskich lasów można spotkać dziko rosnące kasztany jadalne, ale jest to stosunkowo rzadkie zjawisko przyrodnicze. Drzewo kasztana jadalnego charakteryzuje się ząbkowanymi, pojedynczymi liśćmi. Wraz z końcem maja można zaobserwować pierwsze kwiaty, ale na dojrzałe owoce nazywane maronami należy poczekać do października. Jadalne kasztany są źródłem skrobi, tłuszczów, białka oraz cukrów i witaminy B ich smak można określić jako połączenie orzechów laskowych z ziemniakami. Możne jej jeść na surowo lub ugotowane, ale najlepiej smakują w wersji pieczonej. Przepisy na kasztan jadalne prezentujemy poniżej.
Przepisy na kasztany jadalne w wersji pieczonej - przekąski na słodko
Do zrobienia pieczonych kasztanów należy przygotować mały nożyk z ząbkowanym ostrzem. Śliska skorupka wymaga odpowiedniego zakończenia, aby łatwiej było wykonać nacięcia w kształcie litery x.
- Ponacinane kasztany należy wymoczyć w wodzie przez pół godziny, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- W ostatni kroku kasztany należy osuszyć i poukładać naciętą stroną do góry na blasze do pieczenia, po upływie kwadransa kasztany powinny być gotowe.
- Miłośnicy słodkości mogą dodatkowo polać kasztany słodkim miodem lub podać z kubkiem gorącej czekolady. To wyjątkowa opcja na jesienno-zimowe wieczory.
Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]
Kasztany jadalne - przepisy. Aromatyczna zupa
Amatorzy gęstych zup powinni wypróbować przepis na kasztanową zupę na jarzynowej bazie. Idealna propozycja na uroczysty obiad, kiedy chcemy sprawić kulinarną niespodziankę naszym gościom.
Lista składników:
- kasztany jadalne - 500 g,
- masło klarowane - 2 łyżki,
- czosnek - 3 ząbki,
- seler - mały kawałek korzenia,
- marchewka - 1 sztuka,
- bulion - ok. 700 ml,
- czerwona cebula - 2 sztuki,
- mleko kokosowe - 1 szklanka,
- liście laurowe - 3 małe sztuki,
- tymianek - 1 łyżeczka,
- kardamon - 3 szczypty,
- pieprz, sól
Przygotowanie:
- Dokładnie tak jak w poprzednim przepisie kasztany należy ponacinać nożykiem o ząbkowanym ostrzu.
- Następnie wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy przez około 10 minut. Po ugotowaniu kasztany obieramy z łupin.
- Do rozpuszczonego masła dodajemy cebulę w formie piórek, posiekany czosnek, seler, marchew i pietruszkę. Całość dusimy do momentu, aż warzywa staną się miękkie i na koniec zalewamy bulionem.
- Obrane wcześniej kasztany należy posiekać i wraz z liśćmi laurowymi dodać do bulionu z warzywami i gotować przez kolejne 20 minut.
- Po upływie tego czasu liście wyjmujemy i dodajemy mleko kokosowe oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Całość należy zmiksować i gotować przez kolejnych 5 minut.
Zobacz też: Zdrowe carpaccio z buraka jak z restauracji - jak je zrobić i do czego serwować?