• Link został skopiowany

Smakują jak połączenie orzechów laskowych z ziemniakami. Zupa z tym składnikiem jest nieziemsko wykwintna

Kasztany jadalne to kulinarny symbol placu Pigalle, który aktualnie można kupić w każdym dobrze wyposażonym sklepie nad Wisłą. Chcesz zaskoczyć bliskich nietypową przekąską, a może marzy Ci się aromatyczna zupa? Sprawdź proste przepisy na kasztany jadalne, które przygotujesz bez większego wysiłku.
Smakują jak połączenie orzechów laskowych z ziemniakami. Zupa z tym składnikiem jest nieziemsko wykwintna. Zdjęcie ilustracyjne
istock / kabVisio

Jak smakują i skąd pochodzą jadalne kasztany? 

Kasztan jadalny wywodzi się z południowego regionu Morza Kaspijskiego, Kaukazu i Europy południowo-środkowej, skąd dzięki Rzymianom rozprzestrzenił się w głąb starego kontynentu. Na terenie polskich lasów można spotkać dziko rosnące kasztany jadalne, ale jest to stosunkowo rzadkie zjawisko przyrodnicze. Drzewo kasztana jadalnego charakteryzuje się ząbkowanymi, pojedynczymi liśćmi. Wraz z końcem maja można zaobserwować pierwsze kwiaty, ale na dojrzałe owoce nazywane maronami należy poczekać do października. Jadalne kasztany są źródłem skrobi, tłuszczów, białka oraz cukrów i witaminy B ich smak można określić jako połączenie orzechów laskowych z ziemniakami. Możne jej jeść na surowo lub ugotowane, ale najlepiej smakują w wersji pieczonej. Przepisy na kasztan jadalne prezentujemy poniżej. 

Przepisy na kasztany jadalne w wersji pieczonej - przekąski na słodko 

Do zrobienia pieczonych kasztanów należy przygotować mały nożyk z ząbkowanym ostrzem. Śliska skorupka wymaga odpowiedniego zakończenia, aby łatwiej było wykonać nacięcia w kształcie litery x. 

  • Ponacinane kasztany należy wymoczyć w wodzie przez pół godziny, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. 
  • W ostatni kroku kasztany należy osuszyć i poukładać naciętą stroną do góry na blasze do pieczenia, po upływie kwadransa kasztany powinny być gotowe. 
  • Miłośnicy słodkości mogą dodatkowo polać kasztany słodkim miodem lub podać z kubkiem gorącej czekolady. To wyjątkowa opcja na jesienno-zimowe wieczory. 
Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Kasztany jadalne - przepisy. Aromatyczna zupa 

Amatorzy gęstych zup powinni wypróbować przepis na kasztanową zupę na jarzynowej bazie. Idealna propozycja na uroczysty obiad, kiedy chcemy sprawić kulinarną niespodziankę naszym gościom. 

Lista składników: 

  • kasztany jadalne - 500 g, 
  • masło klarowane - 2 łyżki, 
  • czosnek - 3 ząbki, 
  • seler - mały kawałek korzenia, 
  • marchewka - 1 sztuka,
  • bulion - ok. 700 ml, 
  • czerwona cebula - 2 sztuki, 
  • mleko kokosowe - 1 szklanka, 
  • liście laurowe - 3 małe sztuki, 
  • tymianek - 1 łyżeczka, 
  • kardamon - 3 szczypty, 
  • pieprz, sól 

Przygotowanie: 

  • Dokładnie tak jak w poprzednim przepisie kasztany należy ponacinać nożykiem o ząbkowanym ostrzu. 
  • Następnie wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy przez około 10 minut. Po ugotowaniu kasztany obieramy z łupin. 
  • Do rozpuszczonego masła dodajemy cebulę w formie piórek, posiekany czosnek, seler, marchew i pietruszkę. Całość dusimy do momentu, aż warzywa staną się miękkie i na koniec zalewamy bulionem. 
  • Obrane wcześniej kasztany należy posiekać i wraz z liśćmi laurowymi dodać do bulionu z warzywami i gotować przez kolejne 20 minut.  
  • Po upływie tego czasu liście wyjmujemy i dodajemy mleko kokosowe oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Całość należy zmiksować i gotować przez kolejnych 5 minut. 

Zobacz też: Zdrowe carpaccio z buraka jak z restauracji - jak je zrobić i do czego serwować?

Więcej o: