-
Haps
-
Jak przygotować
- Niezastąpiony klasyk pochodzący z Hiszpanii. Krokietów w takiej formie nie znają najstarsze babcie. Smak to petarda
Niezastąpiony klasyk pochodzący z Hiszpanii. Krokietów w takiej formie nie znają najstarsze babcie. Smak to petarda
Krokiety, jakie znamy mają swoją formę od zarania dziejów. Wykonuje się je z naleśników, do środka wkłada farsz, a później panieruje w bułce tartej i jajku. Hiszpanie robią je jednak inaczej, czym zaskakują fanów naszej klasycznej wersji. Nie uwierzysz, jak wygląda ich przepis.
Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane
Krokiety to jeden z najbardziej znanych i popularnych specjałów. Od wielu lat trzymamy się jednej standardowej receptury, która mówi jak je przyrządzić. Jednak okazuje się, że nasze placki z farszem panierowane bułką tartą mają swoją konkurencję. Pochodzi ona z Hiszpanii i bez wątpienia może zagrażać klasykowi. Wykonanie krokietów w stylu hiszpańskim różni się od naszej receptury, szczególnie tym, co możemy znaleźć w środku. Ta wersja bazuje na sosie beszamelowym, do którego wrzuca się kawałki ryby i żółty ser. Taką masę również panieruje się naszą ukochaną bułką tartą, a później wrzuca na głęboki olej.
Przepis na hiszpańskie kotlety rybne
Składniki
- 200 g gotowanej ryby bez ości,
- 500 ml mleka,
- 80 g mąki pszennej,
- 30 g masła,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 100 g startego żółtego sera,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- olej do smażenia.
Składniki dodatkowe
- 2 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej.
Sposób przygotowania
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i masło. Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę i mieszaj, aż nabierze rumianego koloru. Ciągle mieszając, stopniowo zacznij wlewać mleko. Gotuj przez kilka chwil, by masa zgęstniała. Na koniec dopraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos beszamelowy zgęstnieje, zdejmij go z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- Rybę rozdrobnij, w razie potrzeby pozbądź się zbędnych ości. Dodaj ją do beszamelu, wrzuć również starty ser i dobrze wymieszaj. Aby na wierzchu nie utworzyła się zastygnięta strupa, przykryj naczynie talerzem lub folią spożywczą. Ostudź masę do temperatury pokojowej.
- Gdy ciasto na krokiety ostygnie, na talerzu rozsyp bułkę tartą, natomiast w misce roztrzep dwa jajka. Za pomocą dwóch łyżek uformuj zgrabne porcje i dokładnie panieruj je w bułce tartej. Tak przygotowane zanurz w jajku i ponownie przełóż do bułki tartej. Najlepiej jak będziesz robić to dłońmi, by były idealnie wyprofilowane i dobrze pokryte składnikami.
- W garnku rozgrzej olej. By krokiety się z sobą nie posklejały, smaż je porcjami. Podsmażaj przez jakiś czas, by zdobyły złoty kolor. Podawaj je bez dodatków, lub z domowym sosem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl