Niezastąpiony klasyk pochodzący z Hiszpanii. Krokietów w takiej formie nie znają najstarsze babcie. Smak to petarda

Krokiety, jakie znamy mają swoją formę od zarania dziejów. Wykonuje się je z naleśników, do środka wkłada farsz, a później panieruje w bułce tartej i jajku. Hiszpanie robią je jednak inaczej, czym zaskakują fanów naszej klasycznej wersji. Nie uwierzysz, jak wygląda ich przepis.
Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane

Krokiety to jeden z najbardziej znanych i popularnych specjałów. Od wielu lat trzymamy się jednej standardowej receptury, która mówi jak je przyrządzić. Jednak okazuje się, że nasze placki z farszem panierowane bułką tartą mają swoją konkurencję. Pochodzi ona z Hiszpanii i bez wątpienia może zagrażać klasykowi. Wykonanie krokietów w stylu hiszpańskim różni się od naszej receptury, szczególnie tym, co możemy znaleźć w środku. Ta wersja bazuje na sosie beszamelowym, do którego wrzuca się kawałki  ryby i żółty ser. Taką masę również panieruje się naszą ukochaną bułką tartą, a później wrzuca na głęboki olej.

Przepis na hiszpańskie kotlety rybne

Składniki

  • 200 g gotowanej ryby bez ości,
  • 500 ml mleka,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 30 g masła,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej do smażenia.

Składniki dodatkowe

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i masło. Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę i mieszaj, aż nabierze rumianego koloru. Ciągle mieszając, stopniowo zacznij wlewać mleko. Gotuj przez kilka chwil, by masa zgęstniała. Na koniec dopraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos beszamelowy zgęstnieje, zdejmij go z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Rybę rozdrobnij, w razie potrzeby pozbądź się zbędnych ości. Dodaj ją do beszamelu, wrzuć również starty ser i dobrze wymieszaj. Aby na wierzchu nie utworzyła się zastygnięta strupa, przykryj naczynie talerzem lub folią spożywczą. Ostudź masę do temperatury pokojowej.
  3. Gdy ciasto na krokiety ostygnie, na talerzu rozsyp bułkę tartą, natomiast w misce roztrzep dwa jajka. Za pomocą dwóch łyżek uformuj zgrabne porcje i dokładnie panieruj je w bułce tartej. Tak przygotowane zanurz w jajku i ponownie przełóż do bułki tartej. Najlepiej jak będziesz robić to dłońmi, by były idealnie wyprofilowane i dobrze pokryte składnikami.
  4. W garnku rozgrzej olej. By krokiety się z sobą nie posklejały, smaż je porcjami. Podsmażaj przez jakiś czas, by zdobyły złoty kolor. Podawaj je bez dodatków, lub z domowym sosem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA