-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten przepis jest w rodzinie od 70 lat. Jeden składnik jest kluczowy i dzięki niemu to danie tak dobrze smakuje
Ten przepis jest w rodzinie od 70 lat. Jeden składnik jest kluczowy i dzięki niemu to danie tak dobrze smakuje
Tradycyjne polskie dania przyrządzane są w każdym domu. Jednak w każdej rodzinie można znaleźć przepisy, które od innych różnią się proporcjami i smakiem. Ja również mam taką recepturę, którą chcę się podzielić. Danie zrobione na jej podstawie jest pyszne, aromatyczne i pełne smaku.
Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką
O niektórych daniach można dowiedzieć się jedynie od babć lub innego przedstawiciela starszego pokolenia. Na szczęście te stare receptury przekazywane są kolejnym członkom rodziny i nie zostaną zapomniane. Dzięki temu po dziś dzień możemy cieszyć się ich smakiem. Aby więcej osób mogło je samodzielnie wykonywać, dzielimy się jedną z propozycji. To przepis na przecieraki ziemniaczane, które są bardziej znane jako szare kluski. By wyszły elastyczne i miękkie, należy dodać do nich skrobię ziemniaczaną, która zebrała się z tarcia warzyw. Wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz.
Przepis na przecieraki ziemniaczane
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- sól.
Składniki na okrasę:
- 2 średnie cebule,
- 300 g boczku,
- 250 g półtłustego twarogu.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i dokładnie przemyj. Następnie zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach bezpośrednio do dużej miski.
- Startą masę ziemniaczaną przełóż na czystą ścierkę lub na tetrową pieluchę. Dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Wodę pozostaw w misce, aby na dnie mogła osadzić się skrobia.
- Odciśnięte ziemniaki przełóż do czystego naczynia. Wbij do nich jajka, dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsyp również większą szczyptę soli i wlej skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski.
- Tak przygotowane składniki dokładnie z sobą zagnieć. Wszystkie produkty powinny się wymieszać do powstania jednolitej masy.
- Z powstałego ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją z łyżeczką soli. Do gorącego płynu wrzucaj zgrabne kluski i gotuj je przez około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Podczas gdy kluski się gotują, przygotuj okrasę. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, boczek pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż całość na łyżce oleju do zarumienienia.
- Gotowe kluski wyłów na talerz, obsyp je posiekanym widelcem twarogiem i polej okrasą z cebuli i boczku. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl