Co dodać do herbaty jesienią? Kilka słów o jesiennych herbatach
Zastanawiasz się, co dodać do herbaty jesienią, aby była pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca? Nie ma nic lepszego, niż gorąca herbata po długim jesiennym spacerze. Wystarczy mięciutki kocyk, ciepło kominka i kubek gorącej herbaty, aby ukoić skołatane nerwy. W artykule kilka pomysłów na jesienne herbaty w różnych odsłonach. Znajdzie się coś dla fanów konkretnych smaków, ale i tych nieco subtelniejszych. Poniżej pierwszy przepis na typową jesienną herbatkę.
Jesienna herbata z cynamonem, imbirem i goździkami - przepis krok po kroku:
Składniki:
- około 300-350 ml świeżo zaparzonej czarnej herbaty
- kilka goździków
- jabłko
- kawałek cynamonu (laski)
- kilka łyżeczek miodu
- 1 plasterek cytryny
- korzeń imbiru - kawałek
Wykonanie:
- Zaparz herbatę.
- Jabłko dokładnie umyj. Pokrój na plastry. Dodaj do herbaty.
- Dodaj do herbaty kawałek cynamonu, imbir. Dołóż goździki. Dodaj cytrynę.
- Na końcu dołóż miód.
- Wymieszaj. Podawaj gorącą.
Zobacz wideo Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!
Co dodać do herbaty jesienią? Postaw na dodatki do herbaty, które rozgrzewają!
Co dodać do herbaty jesienią, aby była wsparciem naszego organizmu? Warto postawić na składniki, które podniosą naszą odporność. Jesienny repertuar jest na tyle bogaty, że każdy znajdzie coś tu dla siebie. W jesiennych herbatach doskonale sprawdzą się między innymi:
Owoce do herbaty:
- Maliny. Mają bardzo wysoką zawartość witaminy C. Wspaniale podnoszą odporność, a co najważniejsze są rozgrzewające. Dlatego też nierzadko serwuje się je podczas choroby.
- Pomarańcze. Owoce działają antybakteryjnie, wpływają pozytywnie na wzrok i wspomagają wchłanianie żelaza. Wspierają naszą skórę.
- Grejpfruty. Regulują poziom cholesterolu we krwi. Są bogatym źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Działają przeciwgrzybiczo. Wspierają układ immunologiczny.
- Porzeczki. Oczyszczają organizm z toksyn. Usprawniają pracę układu krążenia. Poprawiają kondycję skóry, włosów oraz paznokci.
Dodatki do herbaty:
- Suszone kwiaty. Nie tylko przepięknie komponują się z herbatą, poprawiając jej walory estetyczne, ale i rewelacyjnie smakują. Mogą to być między innymi: jadalny hibiskus, jaśmin, róża, lawenda, nagietek.
- Orzechy. Rozwiązanie mało spotykane, ale jakże eleganckie. Dobrze, aby były pokruszone. Z powodzeniem możemy dodać także migdały.
- Przyprawy. W herbatach dobrze sprawdzi się imbir, cynamon, anyż, kardamon, pieprz, wanilia, goździki.
- Zioła świeże i suszone. Zioła nie tylko uwalniają doskonały aromat, ale także wpływają bardzo pozytywnie na nasze zdrowie. Zarówno w wersji świeżej jak i suszonej. Zioła, które możemy zestawić z herbatami to między innymi: rozmaryn, pokrzywa, mięta, tymianek.
- Konfitury. Wszelkiego typu.
- Miody klasyczne i z dodatkami.
Syropy do herbaty:
- Imbirowo - cytrynowy
- Malinowo - cytrynowy
- Porzeczkowy
- Pomarańczowo - imbirowy
- Różany
- Jeżynowy
- Dereniowy
- Pigwowy
- Pędy sosny
Zobacz też: Wilgotne ciasto ze śliwkami na podwieczorek. Przepis dla tych, którzy boją się, że wyjdzie zakalec