Lato już za nami, a pierwsze dni jesieni to doskonały moment na przetestowanie iście jesiennych smaków. Śliwki to owoce, które są niemalże synonimem tej pory roku, a te połączone z obłędnie puszystym i jednocześnie wilgotnym plackiem drożdżowym babci to przepis na niebiański smak. Poza bazą istotne są szczegóły, jednak bez obaw - wszystko jest łatwe, szybkie i da przepiękny efekt.
Ciasto ze śliwkami to idealna słodycz do jesiennej kawy i herbaty
Tak prostego ciasta ze śliwkami jeszcze nie było. Domowy placek babcinej receptury nie ma sobie równych, a wszystko za sprawą odpowiednich proporcji, słodko-kwaśnych owoców. Głównym składnikiem jest jednak wybornie puszysty, wilgotny i wyrośnięty placek drożdżowy. Ten najlepiej przygotować według tradycyjnej receptury z przepiśnika babci. Wówczas mamy gwarancje, że wszystko się uda i będzie smakować lepiej niż specjały z najlepszej cukierni.
Jeśli zatem chcesz przygotować domowej roboty ciasto ze śliwkami, zacznij od zakupów w lokalnym warzywniaku. Jesienne owoce powinny być dorodne, dojrzały i bez żadnych skaz. To gwarancja smaku i efekt wow. Nie zapomnij też o pięknie wyrośniętym cieście drożdżowym i chrupiącej kruszonce, która będzie doskonałym dopełnieniem duetu ciasta i śliwek.
Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień
Przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 100 g cukru,
- 150 g masła,
- całe jajko i 3 żółtka,
- kilogram śliwek węgierek - wydrylowanych,
- łyżeczka aromatu do ciasta,
- szczypta soli.
Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g zimnego masła.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od drożdżowego placka. W ciepłym, ale niegorącym mleku rozkrusz drożdże, dodaj też cukier i mąkę. Całość dokładnie zamieszaj, a następnie przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut leżakowania - najlepiej w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie do dużej miski przesiej mąkę, dodaj jajko, żółtka, sól, cukier, masło i na koniec wyrośnięty rozczyn. Ze wszystkich składników zagnieć elastyczne, jędrne ciasto. Warto je wyrabiać nawet 10 minut - ciepło dłoni dobrze wpłynie na późniejszy efekt. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia przez godzinę.
- Teraz czyść śliwki, wydryluj je i pokrój na mniejsze kawałki.
- W tym czasie z mąki, masła i cukry dokładnie ucieramy w dłoniach kruszonkę, po czym formujemy kulę i przekładamy do zamrażarki.
- Gdy ciasto ładnie wyrośnie, przełóż je na wysmarowaną masłem formę. Ciasto ładnie rozciągnij, rozwałkuj i ostrożnie wypełnij nim blaszkę. Na placek wyłóż śliwki, lekko dociskając je w dół. Na koniec kruszonka i gotowe.
- Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Później wystarczy je ostudzić, udekorować cukrem pudrem i gotowe!