Faszerowana cukinia, czyli banalny sposób na kolorowy i smaczny obiad. Wystarczy kilka składników

Jeśli do domowego menu wkradła się nuda, postaw na faszerowaną cukinię. Sezonowe warzywo w tym wydaniu nie ma sobie równych - wszystko to za sprawą obłędnego nadzienia z warzyw i serowej pierzynce, która doskonale dopełni całość. Jest smacznie, tanio i ekspresowo.

Nie ma nic lepszego niż szybkie gotowanie, które mimo okrojonej ilości składników daje efekt wow. Przepis na faszerowaną cukinię spełnia wszystkie te wymagania, a co najważniejsze każdy kęs to istne niebo w gębie. Obejdzie się bez kombinowania i wyszukanych składników - z naszą metodą jest szybko, tanio i wyśmienicie! 

Faszerowana cukinia to danie idealne na jesienny obiad 

Wrzesień jest urodzajny w wiele smakowitych warzyw i owoców. na straganach i w warzywniakach królują teraz kapusty, pomidory, papryki, jabłka i gruszki. Jeśli szukasz przepisu na szybki i tani obiad postaw na faszerowaną cukinię - to danie które rozpieści kubki smakowe, dostarczy do diety sporo witamin i co najważniejsze, receptura nie pochłonie kilku godzin na przygotowania. Wystarczy zadbać o podstawowe składniki, a reszta dosłownie zrobi się sama. 

Sekretem smaku faszerowanej cukinii jest oczywiście hojna porcja nadzienia. W naszym przepisie nie ma ani grama mięsa, nie oznacza to jednak, że będzie nudno, a wręcz przeciwnie. Wystarczy zadbać o kolorowe warzywa takie jak papryka, cieciorka, pomidory i świeże zioła. Te smakowitości idealnie będą pasować do kaszy, ryżu, rozmaitych serów i oczywiście sosów np. pomidorowego lub lekkiego dressingu jogurtowego

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na faszerowaną cukinię z warzywami pod serową pierzynką

Składniki: 

  • duża cukinia,
  • 2 pomidory,
  • pół czerwonej papryki,
  • 5 łyżek ciecierzycy z puszki,
  • pół cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 80 g sera feta,
  • 50 g sera żółtego (np. goudy),
  • oliwa,
  • zioła prowansalskie,
  • suszony tymianek i bazylia,
  • natka pietruszki, 
  • sól i pieprz grubo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na pół. 
  2. Z warzywa wydrąż delikatnie środek - świetnie sprawdzi się tu łyżka. Wnętrze zachowaj na później do nadzienia. 
  3. Teraz pora na obłędny farsz. Środek cukinii drobno pokrój i przełóż do dużej miski. Paprykę, cebulę i pomidory pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. 
  4. Miks warzyw podsmaż na oliwie. Gdy składniki ładnie się zarumienią, dodaj także ciecierzycę, natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. 
  5. Gotowy farsz przełóż do łódeczek z cukinii. Wierzch warzyw posyp fetą i startym serem żółtym. 
  6. Cukinię zapiekaj przez 20 minut w 180 stopniach C. 
  7. Wskazówka - cukinię można też zapiec w sosie pomidorowym. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.