Ten specjał idealnie wpasuje się w jesienne smaki. Przepis na ciasto z gruszkami i budyniem to obłęd

Jesienią wśród domowych wypieków króluje szarlotka i babcine placki ze śliwkami. Co, jednak gdyby klasykę zamienić na obłędne ciasto z gruszkami z dodatkiem puszystego budyniu? Ten duet brzmi jak marzenie, a już po pierwszym kęsie można zakochać się bez opamiętania.

Domowej roboty wypieki nie mają sobie równych. Zamiast zatem wydawać krocie w cukierniach i słodkich działach w markecie, polecamy przygotować przepis na prawdziwe dzieło sztuki. Mowa tu o cieście z gruszkami i budyniem, które dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis to kulinarny banał - efekt wow jest jednak gwarantowany. 

Ciasto z gruszkami i budyniem to słodycz idealna na jesienny stół

Zamiast obkupować się w gotowe słodycze czy łakocie z cukierni, które często mają wątpliwy skład, lepiej przygotować coś własnoręcznie w domu. Przepisów nie brakuje, a szczególnie jesienią, gdy stragany i warzywniaki oferują szeroką gamę dorodnych owoców sezonowych. Wówczas wiele osób stawia na szarlotkę czy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką. My proponujemy jednak coś zupełnie innego, znacznie bardziej oryginalnego i jednocześnie niebywale pysznego. Mowa tu o cieście z gruszkami i puszystym niczym chmurka budyniem. 

Postaw na naturę i swojskie smaki. Przepis na ciasto z gruszkami i budyniem sprawdzi się tutaj doskonale. Wystarczy kilka podstawowych składników i zaledwie kilkanaście minut przygotowań, by stworzyć to słodkie dzieło sztuki. Bez obaw - z tą recepturą poradzi sobie nawet największy nowicjusz. Prostota gwarantuje jednak obłędny smak, który z każdym kęsem będzie intensywniej rozpieszczał kubki smakowe. 

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na ciasto z gruszkami i budyniem, czyli idealna słodycz z sezonowych owoców 

Składniki na kruchy spód:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 250 g zimnego masła,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka śmietany.

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka,
  • 3 budynie śmietankowe.

Dodatkowo: 

  • 4 gruszki i cukier puder do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i dodaj cukier puder. Susze składniki zamieszaj łyżką. Dodaj też rozbełtane jaja ze śmietaną. Ciasto posiekaj nożem, a następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. 
  2. Ze wszystkich składników zagnieć energicznie kruche ciasto - pamiętaj, by nie wyrabiać go zbyt długo. 
  3. Kulę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki. 
  4. W tym czasie przygotuj masę budyniową. Połącz w szklance suchy proszek z odrobiną mleka i dokładnie wymieszaj, by nie było żadnych grudek. W tym czasie zagotuj resztę nabiału, gdy mleko się zagotuje, zmniejsz moc palnika na minimum, wlej rozrobiony budyń i mieszaj całość, aż ładnie zgęstnieje. Ściągnij garnek z ognia i dalej mieszaj. Odstaw. 
  5. Gruszki obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. 
  6. Połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno blachy. Spód ciasta, włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 20 minut.
  7. Gdy placek ostygnie, wyłóż na niego masę budyniową, po czym zatop w niej kawałki gruszek. Na koniec zetrzyj drugą część ciasta na wierzch. 
  8. Ciasto ponownie włóż do piekarnika - tym razem na 45 minut, temperatura bez zmian 170 st. C. 
  9. Gotową słodycz ostudź i udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA