• Link został skopiowany

Oto przepis na ciasto ze śliwkami autorstwa Ani Starmach. Placek jest puszysty i hojnie nadziany

Początek jesieni to doskonały moment na słodkie wypieki domowej roboty. Poza szarlotką, tartami i specjałami z dodatkiem gruszek polecamy ciasto drożdżowe z przepisu Ani Starmach. To niezawodna receptura na sezonowe smaki - placek wychodzi obłędnie puszysty, wilgotny i hojnie nadziany słodko-kwaśnymi owocami. Jednym słowem - palce lizać!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach
Fot. iko636 - iStock.com / Instagram @ania_starmach

Najlepszym medykamentem na jesienną chandrę są domowej roboty wypieki, a szczególnie te klasyczne, które niemal zawsze smakują rewelacyjnie. Na liście topowych smaków nie brakuje szarlotki, czy innych placków z jesiennymi owocami. Warto zatem postawić na ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek - Ania Starmach ma na to szybką, prostą i obłędnie smaczną metodę. 

Ania Starmach ma niezawodny przepis na ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to przepis, którego nie może zabraknąć wśród jesiennych wypieków. Drożdżowy placek z sezonowymi owcami zawsze się udaje, jest arcy prosty w wykonaniu i co najważniejsze zasmakuje każdemu. Tu króluje prostota i banalny skład, a receptura autorstwa Ani Starmach nie ma sobie równych. Wszystko to za sprawą receptury na drożdżowy placek, który zawsze się udaje - zapomnij więc o zakalcu, przypalonych brzegach czy niepoprawnej strukturze. 

Ania Starmach ma niezawodny przepis na ciasto ze śliwkami. Sekretem jest jeden dodatek, który nada całość chrupkości i obłędne smaku. Mowa tu rzecz jasna o kruszonce, którą przygotujemy jedynie z trzech składników. Nie zapomnij też o pięknie wyrośniętym cieście drożdżowym - tu przyda się oczywiście odrobina cierpliwości, ale bez obaw - receptura jest niezawodna, a cierpliwość zrekompensuje obłędny smak i zapach, który rozpłynie się po całym domu. 

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami - tak robi je Ania Starmach 

Składniki: 

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 600 g mąki,
  • 35 g drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 80 g rozpuszczonego masła. 

Kruszonka: 

  • 200 g mąki,
  • 120 g masła,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Połowę porcji mleka podgrzej (powinno być letnie, niegorące) i rozpuść w nim drożdże. Dodaj łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Tak przygotowany zaczyn dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. 
  2. Po tym czasie do miski przesyp mąkę, dodaj roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko, cukier i na końcu wyrośnięty zaczyn. 
  3. Ze wszystkich składników zagnieć elastyczne, jędrne ciasto. Warto je wyrabiać nawet 10 minut - ciepło dłoni dobrze wpłynie na późniejszy efekt. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia przez godzinę.
  4. W tym czasie zrób kruszonkę. Wszystkie składniki połącz i utrzyj w palcach. Tak przygotowaną kulę owiń w folię i przełóż do lodówki. 
  5. Wydryluj śliwki i pokrój na połówki lub w ćwiartki. 
  6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż w formie wsmarowanej masłem lub margaryną. Na wierzchu estetycznie poukładaj śliwki, lekko dociskając je do dołu. Na koniec tylko kruszonka i gotowe. 
  7. Tak przygotowany placek drożdżowy włóż do rozgrzanego piekarnika na godzinę i piecz w 170 stopniach. Smacznego!
Więcej o: