Jaglanka z tymi dodatkami jest pyszna i sycąca. Zawiera składnik obowiązkowy w diecie redukcyjnej

Jaglanka z gruszką, orzechami i gorzką czekoladą to pomysł na lekki, sycący i niskokaloryczny posiłek na początek dnia. Możesz urozmaicić jej smak, wrzucając swoje ulubione dodatki. Kaszę jaglaną można przyrządzić na wiele sposobów, ale dziś przychodzimy z pomysłem na słodkie śniadanie wspierające odchudzanie. Jak je wykonać?

Kasza jaglana należy do najzdrowszych, a przy tym i do najstarszych znanych człowiekowi kasz. Uzyskuje się ją z ziaren prosa, które są cennym źródłem białka i aminokwasów. Z kaszy można przygotować wiele potraw, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. W formie jaglanki stanowi świetny pomysł na niskokaloryczne, zdrowe, a przede wszystkim pyszne śniadanie.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Jaglanka z pysznymi dodatkami. Przepis na śniadanie redukcyjne podane jak na tacy

Jaglankę przygotowuje się błyskawicznie, dlatego dobrze wpisuje się w jadłospis osób zabieganych, które mają rano mało czasu, a mimo to chciałyby się odżywiać zdrowo i smacznie. Śniadanie z kaszy jaglanej jest lekkostrawne i odżywcze - w jednej porcji znajduje się mnóstwo witamin z grupy B, a także miedź i żelazo. Poleca się ją na oczyszczenie organizmu, wsparcie trawienia oraz poprawienie odporności.

Jaglanka w połączeniu z gruszką, która pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze we krwi, przyspiesza metabolizm i przeciwdziała zaparciom oraz gorzką czekoladą, znaną ze swoich właściwości wspierających układ krążenia, a także poprawiających florę jelitową, jest śniadaniem pełnowartościowym i niezwykle smakowitym. Co jeszcze można do niej dodać?

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 gruszka,
  • 1 łyżka stewii lub ksylitolu,
  • garść ulubionych orzechów (np. laskowych, włoskich, migdały),
  • 2 kostki gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka syropu klonowego.

Składniki opcjonalne:

  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 1 łyżka masła orzechowego.

Jaglanka z karmelizowaną gruszką, orzechami i gorzką czekoladą. Sposób wykonania

Gruszkę umyj i wykrój z niej gniazda nasienne. Następnie pokrój ją na kawałki. Nie obieraj jej ze skórki, bo to właśnie w niej kryje się najwięcej witamin. Orzechy posiekaj tak drobno, jak potrafisz. Owoce podsmażaj na patelni z syropem klonowym. Kiedy gruszka lekko się skarmelizuje, dodaj posiekane orzechy i zamieszaj.

Kaszę przepłucz w wodzie i przełóż do garnka z mlekiem lub napojem roślinnym. Wsyp słodzik i gotuj wszystko na małym ogniu przez kilka do kilkunastu minut, aż kasza napęcznieje. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać - w ten sposób unikniesz przypalenia. 

Gotową jaglankę przełóż na talerz. Wyłóż na niej skarmelizowaną gruszkę z orzechami. Dodaj posiekaną lub startą na tarce z małymi oczkami gorzką czekoladę. Lekkie śniadanie możesz urozmaicić swoimi ulubionymi dodatkami, np. pestkami dyni, słonecznika lub z pokrojonym kiwi. Jaglanka jest na tyle uniwersalna, że prawie wszystko będzie z nią współgrało i smakowało wyśmienicie. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: