-
Haps
-
Jak przygotować
- Połącz składniki, które masz w kuchennej szafce i zrób ciasto idealne do kawy. Jest lekkie i puszyste
Połącz składniki, które masz w kuchennej szafce i zrób ciasto idealne do kawy. Jest lekkie i puszyste
Wielkimi krokami zbliża się piękna i złocista jesień. Pomimo nieopuszczających nas wysokich temperatur i słońca, już dziś warto przygotować się na chłodniejsze wieczory. Właśnie wtedy najlepiej usiąść z ciepłym napojem i uraczyć się słodkimi wypiekami. Na taką okoliczność idealnie sprawdzi się to ciasto. Jest puszyste i mięciutkie.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Jesienią coraz częściej postanawiamy spędzać czas w domu. Właśnie w tym okresie wiele osób szuka sobie dodatkowych zajęć i hobby, które będzie mogło wykonywać, gdy za oknem zrobi się chłodniej. Dobrym zapełniaczem czasu może okazać się gotowanie i pieczenie. Nie tylko można dzięki temu poprawić swoje umiejętności, a także popróbować nowych przepisów. Gdy najdzie nas ochota na wykonanie jakiegoś wypieku, na pierwszy ogień może pójść to ciasto. Jego prostota jest wprost niewiarygodna i poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Do środka warto włożyć gruszki, które jeszcze bardziej dopełnią jego smak.
Przepis na ciasto z gruszkami i kruszonką
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 150 g cukru,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- łyżeczka cynamonu,
- 4 duże gruszki.
Składniki na kruszonkę
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania
- Do dużej miski wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło i trzyj je z cukrem. Po kilku minutach, gdy masa będzie kremowa i puszysta, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsyp także proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do wysmarowanej masłem blaszki. Gruszki dokładnie przemyj i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój w plastry lub w większą kostkę i ułóż na wierzchu ciasta i delikatnie wbij je w masę i posyp cynamonem.
- Teraz czas na przygotowanie kruszonki. Do miski przesyp mąkę i połącz ją z cukrem i pokrojonym masłem. Połącz składniki za pomocą dłoni, delikatnie je ucieraj do momentu powstania grudek. Powstałą kruszonkę wysyp na owoce.
- Ciasto włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl