Połącz składniki, które masz w kuchennej szafce i zrób ciasto idealne do kawy. Jest lekkie i puszyste

Wielkimi krokami zbliża się piękna i złocista jesień. Pomimo nieopuszczających nas wysokich temperatur i słońca, już dziś warto przygotować się na chłodniejsze wieczory. Właśnie wtedy najlepiej usiąść z ciepłym napojem i uraczyć się słodkimi wypiekami. Na taką okoliczność idealnie sprawdzi się to ciasto. Jest puszyste i mięciutkie.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Jesienią coraz częściej postanawiamy spędzać czas w domu. Właśnie w tym okresie wiele osób szuka sobie dodatkowych zajęć i hobby, które będzie mogło wykonywać, gdy za oknem zrobi się chłodniej. Dobrym zapełniaczem czasu może okazać się gotowanie i pieczenie. Nie tylko można dzięki temu poprawić swoje umiejętności, a także popróbować nowych przepisów. Gdy najdzie nas ochota na wykonanie jakiegoś wypieku, na pierwszy ogień może pójść to ciasto. Jego prostota jest wprost niewiarygodna i poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Do środka warto włożyć gruszki, które jeszcze bardziej dopełnią jego smak.

Przepis na ciasto z gruszkami i kruszonką

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 4 duże gruszki.

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło i trzyj je z cukrem. Po kilku minutach, gdy masa będzie kremowa i puszysta, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsyp także proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj.
  2. Gotową masę przełóż do wysmarowanej masłem blaszki. Gruszki dokładnie przemyj i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój w plastry lub w większą kostkę i ułóż na wierzchu ciasta i delikatnie wbij je w masę i posyp cynamonem.
  3. Teraz czas na przygotowanie kruszonki. Do miski przesyp mąkę i połącz ją z cukrem i pokrojonym masłem. Połącz składniki za pomocą dłoni, delikatnie je ucieraj do momentu powstania grudek. Powstałą kruszonkę wysyp na owoce.
  4. Ciasto włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.