Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zapalanka to świetny pomysł na obiad, gdy zostało ci trochę niedzielnego rosołu, a pomidorówka nieco ci się już przejadła. Przepis na zapalankę jest banalny - wystarczy trochę krojenia, później należy składniki "zapalić", czyli porządnie podsmażyć i zalać bulionem lub rosołem. Ot, cała filozofia.
Zapalanka - przepis na staropolską zupę
Składniki:
- ok. 2 l bulionu lub rosołu
- 200 g boczku wędzonego
- ok. 100 g słoniny
- kilka ziemniaków
- 2 małe cebule
- sól, pieprz, majeranek, liście laurowe
- łyżka mąki i łyżka smalcu lub masła do zasmażki
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój także boczek, słoninę i cebule.
- Przygotuj garnek z grubym dnem i wytop w nim słoninę oraz boczek. Następnie dodaj cebulę i całość podsmażaj, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj ziemniaki i podsmażaj, aż miejscami staną się brązowe. Następnie zalej całość rosołem lub bulionem, dodaj majeranek, kilka listków laurowych i gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
- Przygotuj zasmażkę z mąki i masła lub smalcu i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Wskazówka: Żeby podkręcić smak zupy, możesz dodać do niej kilka suszonych grzybków. Żeby dodatkowo ją zakwasić, możesz dodać 1/3 szklanki soku z kapusty kiszonej. Pamiętaj jednak, by sok dodawać wówczas, gdy ziemniaki i inne warzywa będą już miękkie.