• Link został skopiowany

Nikt nie pamięta o tej zupie, a kiedyś jadało się ją codziennie. Rozpali w tobie apetyt na dokładkę

Jeśli szukasz pomysłu na tani i smaczny obiad, a dodatkowo masz pod ręką trochę niedzielnego rosołu, przygotuj zupę, o której zapomniało pół Polski. Zapalanka nie tylko smakuje fantastycznie, to można ją przygotować naprawdę ekspresowo. Jak się za nią zabrać?
Zapalanka
MariaKovaleva /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zapalanka to świetny pomysł na obiad, gdy zostało ci trochę niedzielnego rosołu, a pomidorówka nieco ci się już przejadła. Przepis na zapalankę jest banalny - wystarczy trochę krojenia, później należy składniki "zapalić", czyli porządnie podsmażyć i zalać bulionem lub rosołem. Ot, cała filozofia.

Zapalanka - przepis na staropolską zupę

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub rosołu
  • 200 g boczku wędzonego
  • ok. 100 g słoniny
  • kilka ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe
  • łyżka mąki i łyżka smalcu lub masła do zasmażki

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój także boczek, słoninę i cebule. 
  2. Przygotuj garnek z grubym dnem i wytop w nim słoninę oraz boczek. Następnie dodaj cebulę i całość podsmażaj, aż cebula się zeszkli. 
  3. Dodaj ziemniaki i podsmażaj, aż miejscami staną się brązowe. Następnie zalej całość rosołem lub bulionem, dodaj majeranek, kilka listków laurowych i gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny. 
  4. Przygotuj zasmażkę z mąki i masła lub smalcu i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Wskazówka: Żeby podkręcić smak zupy, możesz dodać do niej kilka suszonych grzybków. Żeby dodatkowo ją zakwasić, możesz dodać 1/3 szklanki soku z kapusty kiszonej. Pamiętaj jednak, by sok dodawać wówczas, gdy ziemniaki i inne warzywa będą już miękkie. 

Więcej o: