Nikt nie pamięta o tej zupie, a kiedyś jadało się ją codziennie. Rozpali w tobie apetyt na dokładkę

Jeśli szukasz pomysłu na tani i smaczny obiad, a dodatkowo masz pod ręką trochę niedzielnego rosołu, przygotuj zupę, o której zapomniało pół Polski. Zapalanka nie tylko smakuje fantastycznie, to można ją przygotować naprawdę ekspresowo. Jak się za nią zabrać?

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zapalanka to świetny pomysł na obiad, gdy zostało ci trochę niedzielnego rosołu, a pomidorówka nieco ci się już przejadła. Przepis na zapalankę jest banalny - wystarczy trochę krojenia, później należy składniki "zapalić", czyli porządnie podsmażyć i zalać bulionem lub rosołem. Ot, cała filozofia.

Zapalanka - przepis na staropolską zupę

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub rosołu
  • 200 g boczku wędzonego
  • ok. 100 g słoniny
  • kilka ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe
  • łyżka mąki i łyżka smalcu lub masła do zasmażki

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój także boczek, słoninę i cebule. 
  2. Przygotuj garnek z grubym dnem i wytop w nim słoninę oraz boczek. Następnie dodaj cebulę i całość podsmażaj, aż cebula się zeszkli. 
  3. Dodaj ziemniaki i podsmażaj, aż miejscami staną się brązowe. Następnie zalej całość rosołem lub bulionem, dodaj majeranek, kilka listków laurowych i gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny. 
  4. Przygotuj zasmażkę z mąki i masła lub smalcu i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Wskazówka: Żeby podkręcić smak zupy, możesz dodać do niej kilka suszonych grzybków. Żeby dodatkowo ją zakwasić, możesz dodać 1/3 szklanki soku z kapusty kiszonej. Pamiętaj jednak, by sok dodawać wówczas, gdy ziemniaki i inne warzywa będą już miękkie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.