Gruszki w syropie lub karmelizowane są już na tyle popularne, że często pojawiają się na polskich stołach i w spiżarniach. Zdecydowanie mniej osób decyduje się na gruszki w occie, w obawie przed ich kwaśnym smakiem. Nie ma się jednak czego bać, ponieważ sezonowe owoce w tej wersji smakują obłędnie. Dodatek wanilii podkręca smak zalewy, a korzenne przyprawy czynią przetwory idealnymi na zimę. Słoiczek gruszek w occie zrobi furorę na wigilijnym stole. Przygotuj je zawczasu. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Gruszki myjemy, obieramy i przekrawamy na pół, zostawiając jednocześnie ogonek. Należy jednak usunąć gniazda nasienne. Owoce przekładamy do miski i zalewamy odrobiną wody i sokiem z cytryny. Dzięki temu zachowają swój kolor i będą wyglądać apetycznie, również w zalewie. Nikt bowiem nie chce jeść ściemniałych gruszek, które swoim wyglądem raczej odstraszają niż zachęcają.
W garnku zagotowujemy wodę, ocet i goździki. Gdy zalewa będzie gorąca, rozpuszczamy w niej cukier, oraz dodajemy cynamon do smaku i laskę wanilii. Gotujemy octową zalewę 30 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem, tak by przyprawy oddały swój aromat. Następnie gotujemy w zalewie gruszki, do momentu aż będą szkliste i błyszczące. Wtedy owoce wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Gotowe przetwory wystarczy obrócić do góry dnem i odstawić w ciepłe miejsce, by się zawekowały. Choć gruszki w occie są wyborne od razu, warto odczekać co najmniej dwa tygodnie, aż nabiorą korzennego aromatu. Weki przechowuj w chłodnym i dość ciemnym miejscu. Będą idealne na nadchodzącą zimę. Smacznego!