Sezon na przetwory trwa właśnie w najlepsze. Trzeba się jednak spieszyć, bo jesień i zima już za pasem. Na ten okres przydadzą się nie tylko słoiczki dżemów, konfitur i kompotów, ale i produktów, z których "wyczarujemy" za kilka miesięcy pyszny obiad lub kolację. Leczo zamknięte w słoiku gwarantuje, że nie zabraknie nam wtedy solidnej dawki warzyw. Leczo do słoików z poniższego przepisu nie zawiera mięsa, ale jeśli jesteście miłośnikami dobrej jakości kiełbasy - nie zawahajcie się jej użyć!
Składniki:
Przygotuj duży garnek. Na rozgrzany olej wrzuć umytą, obraną i pokrojoną cebulę. Podsmażaj na małym ogniu, aż się delikatnie zeszkli. W osobnym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej miękkie, dojrzałe pomidory. Po chwili wyjmij je, ostudź i obierz ze skórki. W dalszej kolejności pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do garnka z zeszkloną cebulą.
Gotuj wszystko przez kilka minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną i konsystencją zaczną przypominać papkę. Papryki dokładnie umyj i wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do pomidorów i duś pod przykryciem przez 10-15 minut.
W międzyczasie umyj i pokrój cukinię. Dodaj ją do pozostałych warzyw. Dopraw ziołami i przyprawami i dokładnie zamieszaj. Na koniec wrzuć jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut. W ostatnim etapie przełóż leczo do wyparzonych i osuszonych słoików. Słoiki umieść w garnku wyłożonym ściereczką lub ręcznikiem, zalej wodą do 3/4 wysokości szklanych pojemników i pasteryzuj przez ok. 10 minut. Słoiki po wyjęciu ustaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe leczo przechowuj w piwnicy lub spiżarni. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl