Leczo do słoików na zimę. Z tym prostym przepisem zwojujesz posiłki w chłodne dni

Leczo w słoiku to świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad w sezonie jesienno-zimowym. Wystarczy, że je podgrzejemy, a po kuchni rozniesie się aromatyczny zapach, który przyciągnie uwagę domowników. Leczo według tego przepisu zasmakuje każdemu, nawet największemu niejadkowi. Jak je przygotować?
  • Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. W oryginalnej recepturze nie uświadczymy cukinii, jednak w wersji, którą przyjęli Polacy, już jak najbardziej. Warzywne, pełne aromatu danie świetnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy to brakuje nam czasu na przygotowanie bardziej wykwintnego posiłku. Leczo ze słoika smakuje równie dobrze, jak to zjedzone "na świeżo", a na dodatek wyśmienicie komponuje się z dodatkami takimi jak: ryż, kasza, pieczywo i mięso. 
Zobacz wideo Leczo z cukinią i kiełbasą chorizo

Banalnie prosty przepis na leczo do słoików na zimę. Must-have wśród przetworów

Sezon na przetwory trwa właśnie w najlepsze. Trzeba się jednak spieszyć, bo jesień i zima już za pasem. Na ten okres przydadzą się nie tylko słoiczki dżemów, konfitur i kompotów, ale i produktów, z których "wyczarujemy" za kilka miesięcy pyszny obiad lub kolację. Leczo zamknięte w słoiku gwarantuje, że nie zabraknie nam wtedy solidnej dawki warzyw. Leczo do słoików z poniższego przepisu nie zawiera mięsa, ale jeśli jesteście miłośnikami dobrej jakości kiełbasy - nie zawahajcie się jej użyć!

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1,5 kg papryki czerwonej,
  • 1 kg pomidorów (najlepiej dojrzałych),
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 60 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz.

Aromatyczne leczo z cukinią i papryką. Sposób wykonania

Przygotuj duży garnek. Na rozgrzany olej wrzuć umytą, obraną i pokrojoną cebulę. Podsmażaj na małym ogniu, aż się delikatnie zeszkli. W osobnym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej miękkie, dojrzałe pomidory. Po chwili wyjmij je, ostudź i obierz ze skórki. W dalszej kolejności pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do garnka z zeszkloną cebulą.

Gotuj wszystko przez kilka minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną i konsystencją zaczną przypominać papkę. Papryki dokładnie umyj i wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do pomidorów i duś pod przykryciem przez 10-15 minut.

W międzyczasie umyj i pokrój cukinię. Dodaj ją do pozostałych warzyw. Dopraw ziołami i przyprawami i dokładnie zamieszaj. Na koniec wrzuć jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut. W ostatnim etapie przełóż leczo do wyparzonych i osuszonych słoików. Słoiki umieść w garnku wyłożonym ściereczką lub ręcznikiem, zalej wodą do 3/4 wysokości szklanych pojemników i pasteryzuj przez ok. 10 minut. Słoiki po wyjęciu ustaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe leczo przechowuj w piwnicy lub spiżarni. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: