Zapomnij o nudnych pierogach i nafaszeruj je tą mieszanką. Bardziej po wiejsku się nie da

Wszyscy kochamy pierogi, ale kiedy na okrągło jemy ruskie albo z mięsem, mogą nam się trochę znudzić. Jeśli zatem dopadł cię pierogowy marazm, mamy dziś przepis na najlepszy farsz. Co w nim takiego niezwykłego? To połączenie kaszy i sera to strzał w dziesiątkę.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Chyba każdy Polak uwielbia pierogi i na naszych stołach regularnie pojawiają się najróżniejsze wariacje smakowitych zalepiańców. Dziś jednak zerwiemy z pierogową nudą i podpowiemy wam, jak zrobić najbardziej wiejskie i pyszne pierogi. Nie ziemniaki, nie mięso. Farsz będzie z kaszy gryczanej i białego sera, a całości dopełni podsmażone cebulka. Komu pociekła ślinka na samą myśl?

Pierogi z kasza gryczaną - przepis

Ciasto na pierogi najlepiej wyjdzie z tego przepisu. 

Farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej
  • ok. 500 g półtłustego twarogu
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • masło  

Sposób wykonania:

  1. Kaszę ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź ją i ostudź. Przełóż do miski. 
  2. Kiedy kasza stygnie, na maśle podsmaż cebulkę. Powinna być złota. 
  3. Cebulkę dodaj ko kaszy. Dołóż także twaróg, dopraw solą i pierzem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz kładź na środku każdego kółeczka z ciasta, następnie zlepiaj brzegi tak, by farsz nie wypłynął podczas gotowania. 
  4. Pierogi gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawaj ze skwarkami. 

Wskazówka: Do farszu możesz dodać odrobinę majeranku. Ta przyprawa świetnie podkręci smak.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.