Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chyba każdy Polak uwielbia pierogi i na naszych stołach regularnie pojawiają się najróżniejsze wariacje smakowitych zalepiańców. Dziś jednak zerwiemy z pierogową nudą i podpowiemy wam, jak zrobić najbardziej wiejskie i pyszne pierogi. Nie ziemniaki, nie mięso. Farsz będzie z kaszy gryczanej i białego sera, a całości dopełni podsmażone cebulka. Komu pociekła ślinka na samą myśl?
Pierogi z kasza gryczaną - przepis
Ciasto na pierogi najlepiej wyjdzie z tego przepisu.
Farsz:
- 200 g kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej
- ok. 500 g półtłustego twarogu
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz
- masło
Sposób wykonania:
- Kaszę ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź ją i ostudź. Przełóż do miski.
- Kiedy kasza stygnie, na maśle podsmaż cebulkę. Powinna być złota.
- Cebulkę dodaj ko kaszy. Dołóż także twaróg, dopraw solą i pierzem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz kładź na środku każdego kółeczka z ciasta, następnie zlepiaj brzegi tak, by farsz nie wypłynął podczas gotowania.
- Pierogi gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawaj ze skwarkami.
Wskazówka: Do farszu możesz dodać odrobinę majeranku. Ta przyprawa świetnie podkręci smak.