Szarlotka z rosą może być Twoim popisowym ciastem na weekend. Sprawdź koniecznie, jak ją zrobić

Szarlotka z rosą nie jest aż tak popularna jak tradycyjna odsłona tego ciasta. Bogaty smak i aromat, a do tego dekoracyjny wygląd - czego chcieć więcej? Gotowi na ciasto z jabłkami, które zachwyci nawet najbardziej wymagających?

Szarlotka - ciasto znane od dawna, które oczaruje gości

Szarlotka to znane wszystkim, charakterystyczne ciasto z jabłkami, które jest nieodłącznym elementem naszych jesiennych podwieczorków. Deser ten jest bardzo często serwowany podczas niedzielnych spotkań w gronie rodzinnym. Ciasto z jabłkami można wykonać na wiele sposobów, np. z kruszonką, na biszkopcie lub "z kropelkami rosy". Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów. 

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Szarlotka z rosą - przepis na ciasto z kropelkami

Przepis na szarlotkę z rosą, czyli ciasto z charakterystycznymi kropelkami przypominającymi rosę jest bardzo prosty w wykonaniu i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Wystarczy, że posiadamy sprawdzoną recepturę. Poniżej prezentujemy pierwszy przetestowany przepis na przepyszne ciasto z jabłkami.

Przepis na szarlotkę z rosą:

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 250 ml śmietany 18-procentowej
  • 250 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 kg jabłek
  • pół kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 4 białka

Wykonanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
  2. Stale miksując żółtka, dodawaj śmietanę.
  3. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj do żółtek i wymieszaj
  4. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  5. Przelej gotową masę do blaszki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw do piekarnika na pół godziny.
  6. Przygotuj jabłka. Pokrój je w kostkę i podduś na patelni.
  7. Dodaj do nich masło. Całość wymieszaj, do czasu aż uzyskasz spójną masę.
  8. Masę z jabłek umieść na upieczonym cieście. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
  9. Ubij białka na sztywno. Dołóż cukier. Ułóż białka na jabłkach.
  10. Wstaw ciasto na 10 minut. Później odstaw ciasto do schłodzenia. Na powierzchni powinny pojawiać się "kropelki rosy".

Szarlotka ze złotą rosą - sprawdzony przepis 

Oto kolejny dobry przepis na szarlotkę ze złotą rosą:

Składniki:

  • 250 g cukru + 5 łyżek
  • 4 żółtka + 4 białka
  • 250 ml śmietany
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około kilograma jabłek
  • pół kostki margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i śmietaną.
  2. Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Połącz obie zawartości misek.
  4. Przygotuj blachę i włóż do niej ciasto.
  5. Upiecz ciasto w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
  6. Przygotuj jabłka. Usmaż jabłka z margaryną.
  7. Dodaj cukier.
  8. Przełóż jabłka na ciasto.
  9. Białka ubij na sztywno z cukrem. Wyłóż na owoce.
  10. Wstaw do piekarnika na 10 minut. 

Szarlotka to wyśmienite ciasto na podwieczorek. Doskonałe zarówno do kawy jak i herbaty. Szarlotka niezależnie od przepisu zawsze smakuje dobrze.

Zobacz też:

Więcej o: