Szarlotka - ciasto znane od dawna, które oczaruje gości
Szarlotka to znane wszystkim, charakterystyczne ciasto z jabłkami, które jest nieodłącznym elementem naszych jesiennych podwieczorków. Deser ten jest bardzo często serwowany podczas niedzielnych spotkań w gronie rodzinnym. Ciasto z jabłkami można wykonać na wiele sposobów, np. z kruszonką, na biszkopcie lub "z kropelkami rosy". Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Szarlotka z rosą - przepis na ciasto z kropelkami
Przepis na szarlotkę z rosą, czyli ciasto z charakterystycznymi kropelkami przypominającymi rosę jest bardzo prosty w wykonaniu i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Wystarczy, że posiadamy sprawdzoną recepturę. Poniżej prezentujemy pierwszy przetestowany przepis na przepyszne ciasto z jabłkami.
Przepis na szarlotkę z rosą:
Składniki:
- 4 żółtka
- 250 ml śmietany 18-procentowej
- 250 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 kg jabłek
- pół kostki masła
- 5 łyżek cukru
- 4 białka
Wykonanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
- Stale miksując żółtka, dodawaj śmietanę.
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj do żółtek i wymieszaj
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Przelej gotową masę do blaszki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw do piekarnika na pół godziny.
- Przygotuj jabłka. Pokrój je w kostkę i podduś na patelni.
- Dodaj do nich masło. Całość wymieszaj, do czasu aż uzyskasz spójną masę.
- Masę z jabłek umieść na upieczonym cieście. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
- Ubij białka na sztywno. Dołóż cukier. Ułóż białka na jabłkach.
- Wstaw ciasto na 10 minut. Później odstaw ciasto do schłodzenia. Na powierzchni powinny pojawiać się "kropelki rosy".
Szarlotka ze złotą rosą - sprawdzony przepis
Oto kolejny dobry przepis na szarlotkę ze złotą rosą:
Składniki:
- 250 g cukru + 5 łyżek
- 4 żółtka + 4 białka
- 250 ml śmietany
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około kilograma jabłek
- pół kostki margaryny
Sposób przygotowania:
- Żółtka utrzyj z cukrem i śmietaną.
- Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Połącz obie zawartości misek.
- Przygotuj blachę i włóż do niej ciasto.
- Upiecz ciasto w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
- Przygotuj jabłka. Usmaż jabłka z margaryną.
- Dodaj cukier.
- Przełóż jabłka na ciasto.
- Białka ubij na sztywno z cukrem. Wyłóż na owoce.
- Wstaw do piekarnika na 10 minut.
Szarlotka to wyśmienite ciasto na podwieczorek. Doskonałe zarówno do kawy jak i herbaty. Szarlotka niezależnie od przepisu zawsze smakuje dobrze.
Zobacz też: