Wrzuć kilka listków i zamknij. Suszone grzyby będą dobre miesiącami. Lniany worek to kiepski pomysł

Po udanym grzybobraniu zastanawiamy się, co zrobić z przyniesionymi z lasu zbiorami. Jeżeli wyjście było szczególnie owocne, to na pewno nie damy rady przejeść wszystkiego od razu. Wtedy można sięgnąć po jedną z popularniejszych metod, czyli suszenie. Jak suszyć grzyby, żeby ich nie zniszczyć? I jak je przechowywać, żeby były dobre przez długi, długi czas? Wyjaśniamy.

Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Suszenie grzybów to temat, który warto zgłębić, jeśli zamierzamy cieszyć się ich smakiem jeszcze kilka miesięcy po grzybobraniu. Obfite zbiory też zmuszają nas do tego, by część leśnych skarbów ususzyć, żeby się nie zmarnowały - chyba że mamy bardzo dużą rodzinę, którą możemy świeżymi grzybami obdarować lub zrobić dla niej solidny obiad. Jeżeli nie, warto wiedzieć, jak suszyć grzyby w suszarce i jak suszyć grzyby w piekarniku, żeby móc z nich korzystać jeszcze wiele miesięcy później. Kluczowe są dwie kwestie.

Jak suszyć grzyby w suszarce? Uważaj na temperaturę

Zanim przystąpimy do procesu suszenia grzybów, powinniśmy oczyścić je z resztek ziemi i igliwia. Przydadzą się do tego pędzelek, szczoteczka lub po prostu kawałek ręcznika papierowego. Jeżeli zaś chodzi o mycie, to generalnie się tego nie zaleca, bo grzyby mogą nasiąknąć wodą, co wpływa później na suszenie. Nie wszyscy są jednak przekonani, czy samo oczyszczenie grzybów pędzelkiem wystarczy. Można je więc np. przetrzeć wilgotną szmatką, a potem dać im jeszcze trochę czasu na to, by całkowicie wyschły.

Zobacz wideo A może chcesz wiedzieć, jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy

Później grzyby kroi się na mniejsze kawałki, np. plasterki. Mniejsze okazy można zostawić w całości. Ważne, by pamiętać, że gdyby podczas suszenia się kurczą. Co zrobić, gdy zbiory mamy już przygotowane? Pilnować temperatury - niezależnie od tego, czy suszymy grzyby w suszarce czy w piekarniku. Suszenie w suszarce to bardzo popularny sposób, choć trochę gorzej sprawdza się, jeżeli z lasu wróciliśmy z ogromnymi zbiorami. Niemniej jednak sprzęty są teraz coraz lepsze i coraz bardziej wydajne. Jeżeli więc suszymy w suszarce elektrycznej, uważamy, by temperatura początkowo nie przekraczała 40-50 stopni. Po około dwóch-trzech godzinach można ją podwyższyć do 60-70 stopni. Grzyby układa się na tackach w jednej warstwie, pamiętając o zachowaniu odległości między nimi. Średni czas suszenia grzybów to od czterech do ośmiu godzin. Zależy zarówno od urządzenia, które posiadamy, jak i od tego, jak mokre były nasze zbiory. Trudno wskazać jeden konkretny, który sprawdzi się zawsze, dlatego należy kontrolować proces suszenia.

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Jeżeli nie mamy suszarki elektrycznej, możemy grzyby ususzyć w piekarniku. Zaleca się robić to na termoobiegu w temperaturze ok. 40-50 stopni Celsjusza. W tym przypadku suszenie również trwa kilka godzin. Ruszt lub blachę przykrywamy papierem do pieczenia i w odstępach układamy na nim pokrojone grzyby. Co jest bardzo istotne w tym przypadku, to żeby suszyć grzyby przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. W ten sposób zapewni się odpowiedni przepływ powietrza, który umożliwi uchodzenie pary na zewnątrz.

Wymienione wyżej sposoby są najszybsze. Można też oczywiście sięgnąć po metodę tradycyjną i suszyć grzyby na słońcu. Jest to jednak czasochłonne, bo trwa nawet kilka dni, i sprawdza się tylko przy dobrej pogodzie - kiedy jest słonecznie, a wilgotność niska. Grzyby najlepiej rozłożyć na siatce lub sicie i przykryć gazą, żeby nie dostawały się do nich szkodniki i zanieczyszczenia.

Prawidłowo ususzone grzyby są elastyczne, łamią się dopiero po silniejszym naciśnięciu, nie są kruche. Nie trzeba się jednak martwić, jeśli grzyby się przesuszą. Można je wtedy sproszkować i w takiej formie również używać w kuchni.

Jak przechowywać suszone grzyby? Zapomnij o lnianym worku, ale pamiętaj o przyprawie do zup

Gdy grzyby są już dobrze ususzone i wystygły, trzeba je jeszcze odpowiednio spakować. Kiedyś popularną metodą było przechowywanie ich w lnianych woreczkach. Ten sposób jest jednak ryzykowny, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że do grzybów dobiorą się robaki. 

Dlatego najlepiej przechowywać suszone grzyby w słoiku. Powinien być czysty i suchy, żeby grzyby nie spleśniały, a także szczelnie zamknięty, żeby były dobre jeszcze przez wiele miesięcy. Popularnym trikiem związanym z przechowywaniem suszonych grzybów, jest włożenie do słoika kilku listków laurowych. Odstraszają mole spożywcze i inne insekty, które mógłby przyciągnąć zapach grzybów. Niektórzy do słoików wsypują też odrobinę ryżu, by pochłaniał wilgoć. Słoiki należy schować w ciemne, chłodne i suche miejsce.

Suszone grzyby można schować też do pojemników próżniowych. Do takiego pakowania jest oczywiście potrzebny odpowiedni sprzęt, więc musicie sami odpowiedzieć sobie na pytanie, czy warto w niego inwestować i czy na pewno jest wam potrzebny w kuchni. 

Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Jeśli zostały dobrze ususzone, nie dostała się do nich wilgoć ani żadne szkodniki, to tak przetworzone dary lasu będą dobre nawet przez 1-2 lata. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.