Zapewne półki w spiżarni aż uginają się już od wyrobów, które zrobiliśmy tego lata. Jednak na pewno znajdzie się jeszcze miejsce na sałatkę, o której w rodzinie będzie głośno. Łączy w sobie najlepsze warzywa, a połączona z tą zalewą nie ma sobie równych. Od razu zrób kilka słoików, bo jeden to za mało.
Fot. Getty Images, Azurita
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?
Domowej roboty przetwory deklasują te wyroby, które możemy znaleźć w sklepach. Ich skład jest pewniejszy, a smak głębszy i bardziej aromatyczny. Nasze zapełnione spiżarnie i piwnice warto jeszcze nieco dopchać kolejnymi przysmakami. Damian z kanału "Kuchnia od kuchni" postanowił pokazać, co on przygotowuje na okres jesienno-zimowy. Postanowił więc zrobić sałatkę do słoików, a w jej skład wchodzą same najlepsze warzywa. Dodatkowo zalał je pyszną zalewą i pozostawił na kilka godzin, by soki mogły w pełni puścić. Zapasteryzowana może postać długie tygodnie, lecz to jej nie grozi. Z pewnością zniknie w kilka dni.
REKLAMA
Przepis na sałatkę "siedem cudów"
Składniki
2 kg kapusty białej,
2 kg ogórków gruntowych,
2 pory,
4 papryki czerwone,
2 cebule,
3 marchewki,
3 pietruszki.
Składniki na zalewę
250 ml octu jabłkowego,
150 ml oliwy z oliwek,
100 g cukru,
2 łyżki soli.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest zajęcie się warzywami. Wszystkie dokładnie przemyj, te, które wymagają obrania, obierz i dokładnie osusz. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w słupki. Por przekrój na pół i pokrój je na wąskie paski.
Kapustę przekrój na kilka mniejszych kawałków i poszatkuj. Możesz to zrobić za pomocą noża lub na szatkownicy. Marchewki, pietruszki, cebulę i ogórki gruntowe również drobno pokrój. Wszystkie warzywa umieść w jednej dużej misce i wymieszaj.
Teraz czas na przyrządzenie zalewy. Do miski wsyp cukier, sól, wlej do niego oliwę i ocet jabłkowy. Składniki z sobą wymieszaj, do momentu rozpuszczenia. Gotową wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Sałatkę pozostaw pod przykryciem na kolejne 5 godzin, by puściła soki.
Po upływie tego czasu przełóż sałatkę do czystych i wyparzonych słoików. Woda, która pozostanie na dnie miski również powinna być przelana do naczyń. Każdy słoik zakręć mocno pasującym wieczkiem.
Tak przygotowane wstaw do garnka, zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie je wyjmij i pozostaw do wystudzenia.