• Link został skopiowany

Połącz 7 najlepszych warzyw i zrób sałatkę na zimę. Pasuje do każdego dania i znika w mgnieniu oka

Zapewne półki w spiżarni aż uginają się już od wyrobów, które zrobiliśmy tego lata. Jednak na pewno znajdzie się jeszcze miejsce na sałatkę, o której w rodzinie będzie głośno. Łączy w sobie najlepsze warzywa, a połączona z tą zalewą nie ma sobie równych. Od razu zrób kilka słoików, bo jeden to za mało.
Sałatka na zimę do słoików
Fot. Getty Images, Azurita
Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Domowej roboty przetwory deklasują te wyroby, które możemy znaleźć w sklepach. Ich skład jest pewniejszy, a smak głębszy i bardziej aromatyczny. Nasze zapełnione spiżarnie i piwnice warto jeszcze nieco dopchać kolejnymi przysmakami. Damian z kanału "Kuchnia od kuchni" postanowił pokazać, co on przygotowuje na okres jesienno-zimowy. Postanowił więc zrobić sałatkę do słoików, a w jej skład wchodzą same najlepsze warzywa. Dodatkowo zalał je pyszną zalewą i pozostawił na kilka godzin, by soki mogły w pełni puścić. Zapasteryzowana może postać długie tygodnie, lecz to jej nie grozi. Z pewnością zniknie w kilka dni.

Przepis na sałatkę "siedem cudów"

Składniki

  • 2 kg kapusty białej,
  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 pory,
  • 4 papryki czerwone,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki.

Składniki na zalewę

  • 250 ml octu jabłkowego,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się warzywami. Wszystkie dokładnie przemyj, te, które wymagają obrania, obierz i dokładnie osusz. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w słupki. Por przekrój na pół i pokrój je na wąskie paski.
  2. Kapustę przekrój na kilka mniejszych kawałków i poszatkuj. Możesz to zrobić za pomocą noża lub na szatkownicy. Marchewki, pietruszki, cebulę i ogórki gruntowe również drobno pokrój. Wszystkie warzywa umieść w jednej dużej misce i wymieszaj.
  3. Teraz czas na przyrządzenie zalewy. Do miski wsyp cukier, sól, wlej do niego oliwę i ocet jabłkowy. Składniki z sobą wymieszaj, do momentu rozpuszczenia. Gotową wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Sałatkę pozostaw pod przykryciem na kolejne 5 godzin, by puściła soki.
  4. Po upływie tego czasu przełóż sałatkę do czystych i wyparzonych słoików. Woda, która pozostanie na dnie miski również powinna być przelana do naczyń. Każdy słoik zakręć mocno pasującym wieczkiem.
  5. Tak przygotowane wstaw do garnka, zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie je wyjmij i pozostaw do wystudzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: