Połącz 7 najlepszych warzyw i zrób sałatkę na zimę. Pasuje do każdego dania i znika w mgnieniu oka

Zapewne półki w spiżarni aż uginają się już od wyrobów, które zrobiliśmy tego lata. Jednak na pewno znajdzie się jeszcze miejsce na sałatkę, o której w rodzinie będzie głośno. Łączy w sobie najlepsze warzywa, a połączona z tą zalewą nie ma sobie równych. Od razu zrób kilka słoików, bo jeden to za mało.
Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Domowej roboty przetwory deklasują te wyroby, które możemy znaleźć w sklepach. Ich skład jest pewniejszy, a smak głębszy i bardziej aromatyczny. Nasze zapełnione spiżarnie i piwnice warto jeszcze nieco dopchać kolejnymi przysmakami. Damian z kanału "Kuchnia od kuchni" postanowił pokazać, co on przygotowuje na okres jesienno-zimowy. Postanowił więc zrobić sałatkę do słoików, a w jej skład wchodzą same najlepsze warzywa. Dodatkowo zalał je pyszną zalewą i pozostawił na kilka godzin, by soki mogły w pełni puścić. Zapasteryzowana może postać długie tygodnie, lecz to jej nie grozi. Z pewnością zniknie w kilka dni.

Przepis na sałatkę "siedem cudów"

Składniki

  • 2 kg kapusty białej,
  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 pory,
  • 4 papryki czerwone,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki.

Składniki na zalewę

  • 250 ml octu jabłkowego,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się warzywami. Wszystkie dokładnie przemyj, te, które wymagają obrania, obierz i dokładnie osusz. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w słupki. Por przekrój na pół i pokrój je na wąskie paski.
  2. Kapustę przekrój na kilka mniejszych kawałków i poszatkuj. Możesz to zrobić za pomocą noża lub na szatkownicy. Marchewki, pietruszki, cebulę i ogórki gruntowe również drobno pokrój. Wszystkie warzywa umieść w jednej dużej misce i wymieszaj.
  3. Teraz czas na przyrządzenie zalewy. Do miski wsyp cukier, sól, wlej do niego oliwę i ocet jabłkowy. Składniki z sobą wymieszaj, do momentu rozpuszczenia. Gotową wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Sałatkę pozostaw pod przykryciem na kolejne 5 godzin, by puściła soki.
  4. Po upływie tego czasu przełóż sałatkę do czystych i wyparzonych słoików. Woda, która pozostanie na dnie miski również powinna być przelana do naczyń. Każdy słoik zakręć mocno pasującym wieczkiem.
  5. Tak przygotowane wstaw do garnka, zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie je wyjmij i pozostaw do wystudzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.