Dżem z brzoskwini wykorzystasz jako nadzienie do babeczek, pączków i ciast oraz słodkie smarowidło do naleśników, gofrów czy chleba. Jeśli lubisz oryginalne połączenia mięsno-owocowe, koniecznie dodaj trochę dżemu z naszej receptury do dań ze schabem lub pieczonym indykiem czy kaczką. Istna eksplozja smaków gwarantowana!
Brzoskwinie to niskokaloryczne owoce, które warto jeść regularnie ze względu na liczne witaminy i wartości odżywcze, które dostarczają organizmowi. W ich składzie znajdziemy m.in. witaminy: C, B3, A, K i E oraz minerały takie jak: miedź, potas, magnez cynk i fosfor. Regularne spożycie brzoskwiń pomaga na zaparcia i anemię. Co więcej, owoce te wspomagają pracę nerek i całego układu moczowego oraz są "bezpieczne" dla osób z cukrzycą i insulinoopornością - mają niski indeks glikemiczny, przez co nie zaburzają poziomu cukru we krwi.
Dżem z brzoskwini będzie więc nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i korzystny dla zdrowia. Przygotujemy go z zaledwie kilku składników. Aby dżem był bardziej "fit", zamień cukier biały na jego zdrowszy odpowiednik, np. ksylitol, erytrytol czy stewię. Nie zachwieje to jego słodyczy, ponieważ brzoskwinie same w sobie są bardzo słodkie. Lepiej się jednak pospiesz - sezon jesienno-zimowy zbliża się wielkimi krokami!
Składniki:
Brzoskwinie dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Obranie nie jest tak naprawdę konieczne, ale jeśli chcesz się upewnić, że twój dżem będzie miał idealnie gładką konsystencję - śmiało to zrób.
Owoce przekrój na pół, a następnie usuń z nich pestki. Pokrój brzoskwinie na jeszcze mniejsze kawałki. Przygotuj garnek. Wlej do niego wodę, w dalszej kolejności wsyp cukier zwykły oraz waniliowy i zamieszaj. Gotuj wszystko na średnim ogniu, mieszając, aż powstanie syrop.
Wrzuć pokrojone brzoskwinie i gotuj na małym ogniu do całkowitego rozpadu i zmięknięcia owoców. Powstałą gęstą masę przelej do wyparzonych i osuszonych słoików. Z tej ilości owoców powinny wyjść 2-3 słoiki. Jeśli chcesz, by twój dżem zyskał bardziej "stałą" konsystencję, dodaj do gotującej się masy opakowanie galaretki lub pektyny.
Na koniec przyszedł czas na pasteryzację, która zapewni dżemowi świeżość na długie miesiące. Słoiki z precyzyjnie zakręconymi wiekami umieść w garnku na ściereczce lub ręczniku. Zalej garnek wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania. Więcej podobnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl