Babka ziemniaczana w tym wydaniu to raj dla podniebienia. Dodaj te składniki, a wyjdzie efekt wow

Przepis na babkę ziemniaczaną to klasyka, która doskonale znana jest miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Kultowe danie, które dla wielu może okazać się oczywistym, warto nieco podrasować. W tej roli świetnie sprawdzą się mięsne dodatki, świeże zioła czy inne sezonowe warzywa. Tu panuje zupełna dowolność - ważny jest smaczny efekt.

Jeśli wydaje ci się, że przepis na babkę ziemniaczaną już nie może cię zaskoczyć, wypróbuj wersji z tymi smakowitymi dodatkami. Kultowe danie smakuje zupełnie inaczej i o niebo lepiej. Skład nadal jest prosty, a odrobina przypraw, ziół czy warzyw odmieni wszystko. To doskonały sposób na szybki, tani i zdrowy obiad, który zasmakuje każdemu. 

Babka ziemniaczana w wersji premium - wystarczy kilka dodatków i efekt wow gwarantowany

Jak Polska długa i szeroka tyle smakowitych dań, produktów i specjałów. Jednym z wyjątkowych przysmaków rodem z Podlasia jest babka ziemniaczana, czyli nic innego jak odpowiednio przygotowane bulwy, które łączy się z rozmaitymi dodatkami i zapieka w formie. Tu rządzi prostota i smaki rodem z polskiej wsi. Produkty są tanie, jednak niech to nas nie zmyli - zamienniki z dużych supermarketów nie zastąpią świeżej jakości nabytej na bazarku lub w lokalnym warzywniaku. 

Smak doskonałej babki ziemniaczanej to przede wszystkim dobre, mączne ziemniaki, które należy dokładnie zetrzeć, po czym połączyć z jajkami, cebulą i tym na co mamy aktualnie ochotę. Może być to pięknie podsmażony boczek, grzyby, świeże zioła, kiełbasa wiejska czy litewski kindziuk. Tu panuje zupełna dowolność - poniżej jednak zdradzamy połączenie, które nie ma sobie równych. Jest iście sezonowo i smacznie. 

Zobacz wideo Popisowe danie Aleksandra Kwaśniewskiego? Babka ziemniaczana. Przepis wziął od babci z Wilna [AUTOPROMOCJA]

Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem i grzybami

Składniki: 

  • 2 kg ziemniaków (mączystych, najlepiej typu C),
  • 250 g wędzonego boczku,
  • kilka świeżych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka majeranku,
  • świeże zioła: rozmaryn lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Gotowe bulwy zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jeśli chcesz nieco przyśpieszyć cały proces, pomoże tu robot kuchenny.
  2. Ziemniaki odsącz z nadmiaru wody. Zrobisz to na sitku lub przez gazę. Płyn należy zachować - po chwili na dno opadnie skrobia, którą ponownie trzeba dodać do ziemniaków. 
  3. Teraz pokrój w kostkę grzyby, boczek, zioła i cebulę. 
  4. Na patelnie wrzuć boczek, gdy ładnie się wytopi, dodaj cebulę, po chwili grzyby. Składniki ładnie podsmaż, by były rumiane i nabrały aromatów. 
  5. Zawartość patelni dodaj do ziemniaków razem z przyprawami i ziołami. 
  6. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj. Dodaj na koniec przyprawy, zioła i jajka - ponownie mieszaj do połączenia się wszystkich składników.
  7. Tak przygotowaną masę przełóż do foremki, a tą z kolei włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Babkę ziemniaczaną piecz przez około 45 minut. Po tym czasie babka powinna lekko przestygnąć i gotowe, można ją już kroić i się zajadać! 
Więcej o: