Rodzaje miodu - jakie rodzaje miodu można wyróżnić? Dowiedz się, z czego robi się miód i od czego zależy jego smak

Nie wiesz, jakie są rodzaje miodu? Sprawdź, czym różnią się od siebie wytwarzane w rozmaity sposób miody i przekonaj się, jakie mają odmiany. Zdobądź też informacje na temat smaków najpopularniejszych miodów i zobacz, z czego się je przygotowuje.

Z czego robi się miód?

Z czego robi się miód? Możliwe, że wielokrotnie zastanawiałeś się nad tym, co jest potrzebne, by mógł powstać ten naturalny produkt, tak ceniony za swoje prozdrowotne właściwości. Miód, który znamy, jest wytwarzany z nektaru kwiatowego bądź spadzi.

Pierwszy z nich jest produkowany przez rośliny w nektarnikach, czyli specjalnie do tego przeznaczonych gruczołach. Nie z każdej rośliny będzie się dało zrobić miód, gotowy do spożycia dla ludzi – musi to być roślina miododajna, taka jak chociażby lipa, facelia błękitna, lebiodka pospolita czy rzepak. Atrakcyjne zapach i wygląd tych kwiatów przyciągają owady, a te zbierają z nich nektar.

Każda roślina miododajna posiada długi okres kwitnienia. Pszczoły czerpią z niej składniki odżywcze, które są niezbędne do wytwarzania miodu. Po zebraniu nektaru, owady gromadzą go w wolu miodowym, a następnie zabierają do ula. Jednorazowo pszczoła może zabrać ze sobą od 40 do 50 mg kwiatowego nektaru.

Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku spadzi. Spadź to wydzielina, która powstaje z soku wybranych roślin. Pobierają go owady żerujące na drzewach, a następnie przetwarzają i wydalają. Wówczas przybiera on postać słodkiej, lepkiej wydzieliny, która przyciąga pszczoły. Te zbierają spadź z liści i igieł drzew, a następnie przenoszą do ula. Na miejscu spadź fermentuje i powoli zmienia się w miód spadziowy. Spadź liściasta najczęściej jest wytwarzana z lipy, natomiast iglasta – ze świerku oraz jodły. Do jej powstania przyczyniają się przede wszystkim takie owady, jak czerwce, mszyce i miodówki.

Rodzaje miodu pszczelego

Rodzaje miodu pszczelego różnią się między sobą surowcem, z którego są pozyskiwane. Można więc wymienić trzy podstawowe rodzaje miodu:

  • miód nektarowy – powstający z nektaru kwiatowego;
  • miód spadziowy – powstający ze spadzi drzew iglastych lub liściastych;
  • miód nektarowo-spadziowy – powstający w części z nektaru kwiatowego, a w części ze spadzi.
Zobacz wideo W Kobyłce powstaje papier, który kochają pszczoły

Jakie są rodzaje miodów? Podział ze względu na odmianę

A jakie są rodzaje miodów, jeśli weźmiemy pod uwagę rośliny miododajne, z jakich zostaje zebrany nektar? Obecnie można wskazać:

  • miód lipowy – płynny może być jasnożółty, żółty lub złocisty. Kiedy skrystalizuje, stanie się bladożółty lub złocistożółty;
  • miód akacjowy – w płynnej formie okaże się jasnozłoty. Kiedy ulegnie krystalizacji, może mieć kolor od białego do bladożółtego;
  • miód faceliowy – w płynnej formie będzie jasnoherbaciany, z możliwym zielonkawym odcieniem. Po krystalizacji zrobi się jeszcze jaśniejszy;
  • miód wrzosowy – płynny okaże się ciemnobursztynowy, z delikatnym rudawym odcieniem. Gdy już skrystalizuje, stanie się brązowy lub złotopomarańczowy;
  • miód rzepakowy – płynny będzie bardzo jasny, słomkowy. Po krystalizacji stanie się biały bądź szarokremowy ;
  • miód gryczany – w płynnej formie ma barwę jasnego brązu z delikatnym, czerwonawym odcieniem. Już po krystalizacji zrobi się nieco jaśniejszy;
  • miód wielokwiatowy – w zależności od tego, z nektaru jakich kwiatów powstanie, może przyjmować bardzo różne kolory;
  • miód ze spadzi iglastej – w płynnej formie może mieć rozmaite kolory, od jasnoszarego i jasnozielonego, aż do brązowego i prawie czarnego. Po krystalizacji staje się ciemnobrązowy z szarym lub zielonkawym odcieniem.
  • miód ze spadzi liściastej – w płynnej konsystencji ma kolor jasnobrązowy bądź herbaciany. Kiedy ulegnie krystalizacji, stanie się brązowy lub szaroherbaciany.

Od czego zależy smak miodu?

Od czego zależy smak miodu? Przede wszystkim od tego, skąd pochodzi nektar bądź spadź, z których został przygotowany. Musisz też wiedzieć, że jaśniejsze miody zwykle mają nieco łagodniejszy smak, natomiast ciemniejsze okazują się zdecydowane, a niekiedy nawet bardzo intensywne w smaku.

Zobacz też: Miód wrzosowy - właściwości i cena. Na co jest dobry i jak spożywać ten rodzaj miodu?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.