Nie wyrzucaj przypalonej patelni. Wystarczy posypać ją tym produktem i przykryć papierem. Będzie lśniła jak nowa

Każdemu, kto regularnie gotuje, zdarzyło się przypalić garnek lub patelnię. Choć nie wygląda to estetycznie, wcale nie musisz wyrzucać kuchennego sprzętu. Wystarczy sprawdzony domowy sposób, dzięki któremu doczyścić nawet najbardziej uporczywy brud i spaleniznę. Patelnia będzie lśnić jak nowa.

Brudny spód patelni to prawdziwa zmora. Widnieją na nim najczęściej zacieki spalonego tłuszczu, których praktycznie nie da się domyć zwykłym płynem do mycia naczyń lub kosztuje to ogromu siły. Nikt jednak nie chce spędzać kilku godzin na mozolnym szorowaniu patelni. Warto wykorzystać sprytną metodą "trzech P" - polej, posyp i przykryj. Dzięki niej garnki i patelnie będą błyszczały jak kupione prosto ze sklepu. Po więcej inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak się pozbyć moli spożywczych? Są na to domowe sposoby

Polej, posyp i przykryj. Po kilkunastu minutach patelnia będzie jak nowa

Nawet jeśli patelnia w środku jest nieskazitelnie czysta, to jej zewnętrzny wygląd jest również ważny. Nieprzyjemnie smaży się potrawy na lepkiej, brudnej patelni, która na dodatek przybrała już kolor czarny. Jak doczyścić przypalony spód i zapuszczone boki patelni? Nie ma nic prostszego. W tym przypadku obędzie się bez żmudnego procesu szorowania. Wystarczą dwa produkty:

  • sól gruboziarnista,
  • keczup.

Do tego przyda się również ręcznik papierowy, którym przykryjemy miksturę. Na przypaloną patelnię wylewamy grubą warstwę keczupu. Zawarte w nim kwasy zmiękczą brud i sprawią, że odejdzie od powierzchni bez długotrwałego szorowania. Na sos wysypujemy sól gruboziarnistą, która zadziała jak peeling na bardziej uporczywe zabrudzenia.

Taką miksturę rozprowadzamy dokładnie po całej patelni i przykrywamy ręcznikiem papierowym. Odstawiamy na 15-20 minut, a po tym czasie szorujemy ostrą stroną gąbki. Na koniec zmywamy miksturę i brud pod bieżącą wodą. Patelnia powinna wyglądać o niebo lepiej. Uwaga, należy pamiętać, by nie traktować w ten sam sposób powierzchni teflonowych.

Kwaśna mikstura również zadziała. Trzymaj w niej patelnię kilka godzin

Jeśli nie masz w domu keczupu, możesz spróbować metody z kwaskiem cytrynowym. Wystarczy łyżkę kwasku rozpuścić w niewielkiej ilości wody, tak by stworzyć jak największe stężenie w czyszczącej miksturze. Podgotowujemy kwasek w wodzie, a następnie wylewamy do płaskiego naczynia, np. plastikowej tacy i moczymy w niej spód patelni. Tu również zadziałają kwasy, które zmiękczą zabrudzenia i pozwolą na szybkie domycie patelni. Po 2-3 godzinach leżakowania można umyć spód gąbką. Tej metody nie należy również używać na powierzchniach teflonowych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.